Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Links man, rechts vrouw ijsvogel. Foto www.jeroenstel.com

Door Jelle Harder

Eerste inspectie nestwand

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | vrijdag 10 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1048x

De ijsvogel is er nog maar net en inspecteert al snel de nestwand. Maar welke ijsvogel zien we nu eigenlijk op de beelden? Een man, vrouw of beide?

Man ijsvogel als eerste

Er is door Geert een mooi filmpje geplaatst van een paar momenten waarop een ijsvogel voor het eerst voor de camera zichtbaar was, dat was op 9 maart. Verrassend om te zien dat de vogel direct al naar de ijsvogelwand vloog en het rechter nestgat in ging. De eerste inspectie van de mogelijke broedplaats was gelijk een feit. Zo’n eerste onderzoek gebeurt door man ijsvogel. Die is als eerste bij een broedplaats aanwezig. Op een volgend moment moet ook het ijsvogelvrouwtje komen en  de locatie goedkeuren.

 

Man zeker, maar ook vrouw?

Op het filmpje zien we een paar keer een ijsvogel. Is het nu een mannetje of een vrouwtje of zijn beide aanwezig, is steeds de vraag. Het verschil tussen beide seksen is slechts de kleur van de ondersnavel. Bij de man is dat zwart, net als de bovensnavel. Bij het vrouwtje is de ondersnavel rood/oranje. Dat kan de hele ondersnavel zijn of een deel er van.

Helaas zijn de beelden niet zo scherp dat de kleur van de ondersnavel heel goed te zien is. Dat is wel jammer en hopelijk kan dat nog verbeterd worden?

Wat ik zie is dat de eerste twee ijsvogels in beeld, het mannetje is. De derde vogel ( bij 1:04 min.)met het visje lijkt mij een vrouwtje. Als je het beeld stil zet tussen min. 1:08/1:09 en 1:11 en 1:12 lijkt de ondersnavel rood gekleurd.

Zien we binnenkort beide ijsvogels tegelijk op de tak?


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs