Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Tenslotte

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 23 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1236x

Gaan we het beleven, het lege nestsyndroom? Die kans is groot na zo intens meeleven. De camera’s van Beleef de Lente sluiten definitief op 26 juli om 20:02 uur.
foto André Eijkenaar

Op weg naar zelfstandigheid

Steeds zelfstandiger zijn ze langzamerhand de jonge kerkuilen. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van een volwassen vogel. Maar ze kunnen nog niet jagen. Het lijkt er overigens op dat de onervaren kerkuilen daarbij geen steun van hun ouder krijgen zoals wel eens wordt verondersteld. Het jagen is een aangeboren gedragspatroon. Ervaring zorgt ervoor dat de aangeboren gedragingen worden verbeterd. Succes is niet gegarandeerd. Bij het verlaten van de ouderlijke omgeving op de leeftijd van ongeveer 3 à 4 maanden bereikt de sterfte onder de jongen het hoogtepunt.

Vooruitzien

Er zijn al kerkuilen begonnen aan het tweede legsel. Als het voedselaanbod goed is, kan er zelfs ook nog een derde legsel komen. Wij hebben kunnen zien dat man kerkuil al geruime tijd niet meer is waargenomen. Vrouw kerkuil is nog bezig met haar jongen te voorzien van muizen. Ik verwacht dat er voor haar geen vervolglegsel in zit. Het is afwachten of zij een nieuwe partner vindt, of dat zij de plek verlaat op zoek naar een nieuwe vent. Hopelijk gaan we volgend jaar weer beleven of deze woonruimte bij Beleef de Lente verhuurd raakt.

Vogelbescherming Nederland

In dit laatste blog van mijn hand wil ik namens Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland Vogelbescherming bedanken voor de mooie beelden en alle tijd, energie en geld die ze hierin gestoken hebben. Ook een bedankje aan Mariska, Louis en Arjan, die ons altijd met raad en daad hebben bijgestaan tijdens Beleef de Lente 2017. En ook een bedankje aan de technische mensen die zorgden voor het doorzetten van de beelden en het oplossen van problemen.

Kijkers en de Clubhuizers

Een blijk van waardering ook aan alle kijkers, die ervoor zorgen dat iets wat wij niet zien, we later tóch te zien of te horen kregen. Door middel van het aanleveren van tips waardoor de clipmakers weer mooie beelden konden maken. En een grote blijk van waardering voor Birdie, Bosspitsmuis, Uiltje, Teckeltje en Tiktak, de  sheetvullers die hun waarnemingen dagelijks noteerden.

Team Kerkuil

Dan rest mij nog om alle leden van ons TOP kerkuilenteam te bedanken voor de fijne samenwerking om van Beleef de Lente 2017 een Topjaar te maken:

Clipmakers:              Nella en Noortje

Moderatie:                Ali en Frits

Huisfotograaf:          André

Bloghouders:           Albert Christ, Johan en Marc

Kast (gast)houder:   Peter.

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente?

Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro. 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs