Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Hoe reageren de kerkuilen op de warmte?

Johan de Jong, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 22 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1068x

Volwassen kerkuilen kunnen de warmte ontlopen door koelere plekken te zoeken. De jongen die nog in het nest zitten hebben het soms moeilijk.

Gelukkig zijn de meeste jonge kerkuilen uitgevlogen of staan op uitvliegen, zoals onze webcamuilen. Maar er zijn nog nesten met hele kleine jongen, die zeker nog 7 weken in de nestkast moeten doorbrengen.

Boven de 40 graden!

Zitten ze in een schuur met een rieten dak dan levert dat qua warmte veelal geen probleem op. Het blijft er lekker koel. Helaas zijn er ook nestkasten die in een gebouw of schuur hangen met golfplaten. De temperatuur loopt dan soms op tot boven de 40 graden! Dat houden ze dan niet lang vol. Grote jongen springen dan uit de kast en de kleinere krijgen te weinig vocht binnen en drogen uit.

Oplossing

De oplossing is door de jongen met kast en al te verplaatsen op een koelere plaats in de schuur of buiten in een boom. Door het blazen van de jongen weten de volwassen vogels de jongen snel te vinden. In de jaren tachtig hebben we dit laatste succesvol uitgeprobeerd in Friesland. Het vindt nu nog op kleine schaal plaats.


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs