Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Overvliegende blauwe reiger

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Afscheid van de reigers

Frank van Groen | woensdag 19 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1034x

Dit is mijn laatste reigerblog van dit seizoen. De komende dagen, uiterlijk zondag, moet het er toch echt van komen. Wat zou het leuk zijn als iemand getuige kon zijn van het daadwerkelijke uitvliegen van onze jonge reigers.

De afgelopen dagen hebben de jongen aardig wat vliegoefeningen gedaan. Daarbij kwam een jonge reiger al springend en klapwiekend af en toe naast het eigen nest elders in de boom terecht, soms ook net buiten beeld van de webcam. Ook is er veel gepoetst. Voor de eerste echte vlucht moeten de veren natuurlijk in topconditie zijn. Voor zo’n jonge vogel is het natuurlijk allemaal reuze spannend, dat uitvliegen, zeker als je de eerste bent van een nest.

Ik ben benieuwd of onze jonge reigers zich aan de maximale verblijftijd op het nest uit de literatuur houden. Mochten de reigers pas na zondag uitvliegen, dan betekent dit een uitzonderlijk lang verblijf op het nest. Dat een dergelijk feit in potentie ontdekt kan worden via de webcam is natuurlijk een mooie bijkomstigheid van de Beleef de Lente.

Snel zelfstandig

Na het uitvliegen zijn jonge reigers snel zelfstandig. In mijn lange carrière als vogelaar heb ik tenminste nog nooit een reiger een jong zien voeren buiten de kolonie. Gelukkig is er in de zomer voedsel in overvloed, dus de jonge reigers hebben voldoende gelegenheid de fijne kneepjes van het voedsel zoeken onder de knie te krijgen. In het begin zullen ze proberen de kunst af te kijken van andere reigers en ook vaak mis grijpen. Maar al doende leert men. De vogels zijn in elk geval prima uitgerust om een visje te verschalken, met hun forse snavel en waadpoten.

Op reis

Jonge reigers kunnen aardige zwerftochten maken, post-breeding dispersal heet dat met een mooi woord. In de maande juli t/m september worden op trektelposten de meeste overvliegende reigers gezien. Daar zitten veel jonge vogels bij.

We wensen onze reigers veel succes bij hun omzwervingen en hopen dat ze in de toekomst terugkeren in de kolonie om de gelederen van de broedvogels te versterken.

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente?

Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs