Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

En dan is het zover

Wim van Nee, STORK | maandag 17 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 957x

Het is tijd om afscheid te nemen in mijn laatste weblog van dit geweldige BDL-seizoen. Maar we treuren niet, we kijken terug op een fantastische periode, waarin we alle ups en downs uit het ooievaarsleven weer hebben meegemaakt. Op de website van STORK zijn binnenkort alle weblogs terug te lezen.

Ik had beloofd terug te komen op de vraag of het nodig is, om overal nesten te plaatsen. Ik beperk me nu tot één opmerking hierover: Laat de ooievaars zelf hun broedgebieden en nestplaatsten kiezen, dat kunnen zij beter dan wij. Op de STORK-website komen we er later in dit jaar uitgebreider op terug.

Krap

Half juli beseffen we weer hoe krap een ooievaarsseizoen in elkaar zit. Vanaf begin augustus verwachten we de eerste trekkende groepen al en dat terwijl er nesten zijn waarop de jongen nog moeten uitvliegen. De laatste jongen van dit seizoen hebben we geringd op 7 juli. Zij waren toen ongeveer 6 weken oud en moeten nu nog een week of twee wachten voordat ze hun eerste vlucht maken.  Dan nog de nodige vliegervaring opdoen en leren zelf voedsel te vinden. Dat wordt krap...

Nog veel te beleven

Als de camera's gesloten zijn, is er nog veel te beleven. Niet meer in de lente, maar in de zomer, herfst en winter. Niet meer op het scherm, maar in het veld. Ooievaars wachtend op de juiste omstandigheden om te vertrekken. Hoe hebben ze toch in de gaten, wanneer de tijd rijp is? Hoe ontdekken ze thermiek? Kijken ze naar andere vogels of is het een ingebouwd gevoel wat ze stuurt? En dan de trekroutes? Het is toch geweldig om te beseffen dat de jongen helemaal op eigen houtje de reis beginnen en volbrengen? Niemand die ze de weg wijst, geen pa en ma die ze sturen.
Helemaal zelf met leeftijdsgenoten naar het zuiden, naar Spanje, naar Afrika.
Je blijft je verwonderen.

Ik wens jullie een mooie zomer toe,

Wim

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente?

Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs