Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ongeringd de wereld in

Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 15 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1102x

Over de Kerkuil weten we erg veel. Dit komt vooral omdat er in het verleden zeer veel Kerkuilen zijn geringd en van veel van deze uilen hebben we later weer iets vernomen. De Beleef de Lente Kerkuilen gaan ongeringd de wereld in.

De Kerkuilen worden in Nederland voorzien door een ring van het Vogeltrekstation in Arnhem. Het Vogeltrekstation houdt de burgelijke stand bij van alle geringde vogels in Nederland. Van de kleinere soorten wordt maar een klein deel teruggemeld, maar van de Kerkuil krijgt men veel terugmeldingen.

Verkeersslachtoffers

Meestal zijn het terugvangsten van oude vogels in nestkasten, maar helaas ook vaak verkeersslachtoffers. Maar soms is het onduidelijk. Zo kreeg ik gisteren een telefoontje van een mevrouw uit Makkinga in Friesland, waar een dode geringde Kerkuil in de tuin lag, met een kleine wond op de borst. Geen weg in de buurt, wat zou de reden toch zijn? Gegrepen door een Steenmarter?

De vogel had ze al begraven, maar gelukkig had ze wel het ringnummer genoteerd. Dit nummer hebben we weer doorgegeven aan het Vogeltrekstation. Zo weten we straks van deze vogel waar hij/zij is geringd, hoe oud de vogel is geworden en hoe ver hij van de geboorteplaats verwijderd is.

Vliegtuigmotor

Hier moet je wel mee uitkijken, want er zijn voorbeelden bekend van een terugmelding uit Amerika van een Kerkuil die vast zat in de motor van een vliegtuig.

Op het kaartje staan de vindplaatsen van in Nederland geringde Kerkuilen weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs