Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kreeft op het menu

Arda van der Lee, STORK | donderdag 13 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1217x

Het verschil in de kleur van snavel en poten van de ouders en de jongen is nog steeds goed te zien. Geleidelijk zullen de jongen net zulke mooie rood/oranje poten en snavel krijgen. Maar dat duurt wel een jaartje. Bij jonge vogels blijft er dan soms eerst nog een bruine punt aan de snavel.

De oranje kleur van de snavel ontstaat door carotenoiden (gele tot roodachtige kleurstoffen) in het voedsel. Wij krijgen dat binnen door worteltjes te eten, ooievaars bijvoorbeeld uit de dekschilden van kevers die ze opeten.

Amerikaanse rivierkreeft

De in Nederland steeds meer voorkomende (rode) Amerikaanse rivierkreeft draagt waarschijnlijk ook bij aan de hoeveelheid carotenoiden in het voedsel. Ooievaars (en blauwe reigers) zijn niet vies van deze kreeft. In de braakballen van ooievaars worden regelmatig restanten van kreeften gevonden en ook wel losse scharen op of rond de nesten.

Nu het zo nat is, zie je regelmatig, in ieder geval hier bij mij in Ankeveen, kreeften over de weg of in de buurt van sloten lopen. En overal zie je skeletten van ze liggen. Ze vormen een makkelijke prooi én een smakelijk hapje, ook voor bv. vossen. 

Invasieve exoten

Deze kreeft hoort bij de invasieve exoten en ontwikkelt zich in sommige gebieden tot een plaag: hij vreet alles op wat in zijn buurt komt, zowel waterplanten als kleinere waterdieren. Daarbij plant hij zich in hoog tempo voort, met meerdere generaties per jaar. Daar waar deze kreeft zich eenmaal heeft gevestigd, zijn de ondergedoken waterplanten binnen een jaar of tien volledig verdwenen en zijn insecten, weekdieren en amfibieën nagenoeg uitgeroeid.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs