Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo. Digiscoop foto Pa 7539.

Door Leo Daanen
Stork

Het is lente!

Leo Daanen, STORK | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1173x

Ja hoor daar zijn we weer. Iedereen van harte welkom op de vernieuwde pagina's van Beleef de Lente. Ik zal jullie in het eerste blog even bijpraten, over wat er al allemaal gebeurd is voordat we online waren.

 

Ma terug

Eerst kwam Ma op 14 februari terug op het nest. Later op 18 februari kwam daar een vreemde man op bezoek en zette het op een knuffelen met Ma.

Paring

Het bleef niet alleen bij knuffelen, er werd ook al heel snel gepaard door deze twee geliefden. Maar dat was wel van korte duur.

Pa terug

Op 25 februari kwam er een ooievaar op het nest met aan de rechterpoot een aluminium ring. Al snel trokken diverse mensen de conclusie dat Pa terug was. Het andere mannetje werd snel van het nest verdreven.

Is dit wel "onze" Pa?

Tja en dan zal je op pad moeten en proberen bewijsmateriaal te verzamelen. Want Ma is niet geringd en dus kunnen we eigenijk nooit met zekerheid zeggen dat het werkelijk "onze" Ma is. VARA's Vroege Vogels vroeg mij ook al om gegevens als: zijn dit Pa en Ma van vorig jaar die nu op het nest staan?  Dus gewapend met verrekijker, telescoop en camera met grote lens als Sherlock Holmes op pad.

Ringnummer

Nu de grote vraag: krijg ik Pa goed te zien en kan ik zijn ringnummer wel aflezen? Na een afweer reactie van Ma en Pa op een derde ooievaar (ander mannetje?) was het weer rustig op het nest en Pa stond op één poot. Juist, op de verkeerde poot, de poot met ring zat lekker opgetrokken in de veren. Maar even later met een stevige rukwind moest Pa zijn tweede poot bijzetten om overeind te blijven en ja hoor, de ring was goed zichtbaar. 

Digiscoop foto 7539

Snel wat foto's gemaakt, maar op deze was 'na inzoomen' het nummer niet af te lezen. Snel mijn IPhone uit de zak en deze op de telescoop gehouden en scherpstellen en proberen stil te houden. Digiscoping noemen ze dit en er zijn adapters voor, maar die heb ik (nog) niet. En na enkele proefshots heb ik gelukkig toch een bruikbaar plaatje van ring nummer 7539, dus het is definitief "onze" Pa.

Hoera, actie geslaagd en onduidelijkheid is weg, wat Pa betreft dan hé ;-)

Ma blijft dus onzeker, omdat ze niet geringd is, maar aan het gedrag te zien is het "onze" Ma hoor!

Iedereen ook bij de andere soorten heel veel plezier en geniet van de Lente. 

 

Groetjes, Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs