Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Hoe waait de wind?

Arda van der Lee, STORK | woensdag 5 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 947x

Je kan aan de jongen goed zien hoe de wind waait. De vliegoefeningen boven het nest vonden plaats tegen de wind in. Ook het wegvliegen gaat, net als bij een vliegtuig tegen de wind in. En het landen ook, als het goed is.

De jongen maken instinctmatig gebruik van de liftkracht van de wind. Daarvoor moet de wind onder de gebogen vleugels komen. Dus staan de jongen met de kop in de wind. Als de vleugelspieren vaart maken,  zorgt die luchtdruk aan de onderkant ervoor dat het vogellichaam de hoogte in gaat. Dat zag je prachtig bij de vliegoefeningen, het jong hangt 'stil' boven het nest, maar gaat wel de hoogte in.

Afremmen

Landen tegen de wind in is ook handig, de tegenwind remt de vaart af, zodat de vogel minder doorschiet. Bij onze jongen gaat dit ook al heel behoorlijk, ze weten steeds keurig op het nest te landen. Een doorstart is meestal niet nodig.

Vingers

Doordat de druk onder de vleugel groter is dan erboven, ontstaan sterke wervelingen aan de toppen van de vleugels, die voor meer luchtweerstand zorgen. Om dat nadeel te compenseren hebben ooievaars en veel andere vogels aan hun vleugeltippen slagpennen, die tijdens het zweven worden uitgespreid en naar boven toe gekruld. Deze worden ook wel vingers genoemd.

Onnodig om te zeggen dat we als mensen de vliegkunst van de vogels hebben afgekeken en dan vooral van grote vogels zoals onze ooievaars.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs