Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

De koekoek wordt een echte koekoek

Chris van der Heijden, Vogelbescherming Nederland | dinsdag 4 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1088x

Het gaat goed met de koekoek die uit het karekietennest was gevallen. In de Nijmeegse vogelopvang wordt hij dagelijks liefdevol verzorgd door de dierverzorgers vertelt beheerder Paul. Deze zorg doet hem goed, hij groeit als kool. In het filmpje zie je dat hij al echt al helemaal koekoek is.

We herinneren ons allemaal nog het kleine zwarte kuiken met de ontembare honger en vuurrode keel die elke keer ver werd opengesperd. Het kuiken dat jammerlijk uit het scheefhangende nest van de kleine karekieten kukelde. En kijk nou eens. Dankzij de goede zorgen van de Nijmeegse vogelopvang wordt ons koekoeksjong een echte grote koekoek!

Hij groeit en groeit, krijgt steeds meer de typische koekoekstekening in het verenkleed en het zal niet lang duren voordat de koekoek in het wild vrijgelaten kan worden.

Hij moet daarvoor eerst nog wel een beetje doorgroeien en vooral zijn eigen eten leren zoeken. Want voorslanog laat de jonge koekoek zich het voeren lekker aanleunen en wacht ie lekker af tot het voer tot hem komt. Maar de verzorgers gaan 'm komende week levende insecten voeren die hij deels zelf moet gaan vangen. Dan is het gedaan met z'n gebedel en passieve leventje. Hij moet aan de bak! Hij zal vliegoefeningen moeten doen om zijn vliegspieren te trainen en uiteindelijk is de koekoek dan klaar voor het vrije leven.

Dan zal hij in het wild zijn eigen kostje bij elkaar moeten scharrelen en nog belangrijker, klaar moeten zijn voor de loodzware trektocht dwars door Europa en over de Sahara naar Afrika. Dat wordt spannend! Maar we gaan 'm uitzwaaien. Het filmpje van de vrijlating zal ook bij Beleef de Lente te zien zijn. Maar nog even geduld, de koekoek zal over zo'n kleine twee weken waarschijnlijk worden vrijgelaten.

 

De jonge koekoek wordt groot!


Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld. Bezoek de website van Vogelbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koekoek Alle Beleef de Lente blogs