Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ik zie, ik zie......

Johan Arts | donderdag 29 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1354x

Probeert u het eens: op een afstand van 30 meter een krant lezen, Uw ogen afzonderlijk van elkaar te gebruiken, Uw ogen in een fractie van een seconde optimaal scherp te stellen….. De ogen van de slechtvalk en uiteraard andere roofvogels zijn optimaal voorbereid op hun leven als predator.

De ogen van de slechtvalk en uiteraard andere roofvogels zijn optimaal voorbereid op hun leven als jager, als predator.  Er zijn interessante verschillen waarneembaar tussen de ogen van de mens en die van een roofvogel. In een eerder blog verwees ik al naar de oude Egyptenaren, die de visus van de slechtvalk al prezen.

Waar de mens per oog één gele vlek heeft, bevinden er zich in het oog van roofvogels 2 gele vlekken. Weet u het nog? De gele vlek, waarin zeer veel staafjes en kegeltjes bij elkaar komen, is een essentieel onderdeel van het oog in het kader van de waarneming van kleuren. U kunt zich voorstellen dat het vermogen om kleuren te onderscheiden met 2 gele vlekken per oog aanzienlijk sterker is. Daarbij is het aantal lichtgevoelig cellen in de gele vlek 2x zoveel en gelijkmatiger verdeeld, vergeleken bij de mens. Vergeleken bij de slechtvalk is de mens kleurenblind.  Zelfs binnen het UV-spectrum kan hij zaken waarnemen.

Roofvogels kunnen hun ogen afzonderlijk van elkaar gebruiken. Combineer dat met het razendsnel kunnen focussen en scherpstellen alsmede het vermogen van onze slechtvalk een prooi te kunnen zien op 3000 m afstand en vervolgens te pakken. Ze kunnen op 2 manieren kijken, te weten binoculair (met 2 ogen tegelijkertijd) en monoculair (elk oog afzonderlijk). Dit heeft alles te maken met de plaatsing van de ogen in de schedel, waardoor dit mogelijk is. Zie het verschil met de mens, bij wie de ogen voorin de schedel liggen.

Waar de mens 200.000 visuele cellen per mm2 heeft, beschikken roofvogels over 1.000.000/mm2 aan dergelijke cellen, resulterend in een 8x beter zich ten opzichte van de mens. Een interessante bijkomstigheid is het vermogen van onze predatoren om hun kop en nek in de meest uiteenlopende richtingen te kunnen draaien. Ze kunnen hun kop zelfs 180 graden draaien. De meeste sensoren bevinden zich namelijk bovenin de ogen, door hun kop te draaien zien ze optimaal.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs