Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Takkelingen van blauwe reigers

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Van punkers tot pubers

Frank van Groen | zondag 25 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1076x

Na een flinke storing kwamen er van de week eindelijk weer beelden binnen van onze blauwe reigers. De jongen zijn nu een stuk groter geworden. Hoewel ze hier en daar nog wat sprieten op de kop hebben worden het al een beetje pubers.

Op het filmpje van 22 juni is dit op een voerbeurt goed te zien. Jongen reigers groeien snel en hebben daarom vreselijke honger. De jongen duwen met hun snavels onophoudelijk tegen de snavelopening van de ouder met voer aan. Die wordt daardoor aangespoord voedsel uit de krop op te braken. Als je goed kijkt kan je drie jongen zien. Mijn vermoeden van het blog van 10 juni, dat er meer dan twee jongen zouden kunnen zijn, is daarmee bevestigd. Twee van de jongen ogen ongeveer even groot terwijl de derde iets kleiner lijkt. Ook dit derde jong lijkt vitaal. Als de ouders genoeg voer blijven aanslepen kan ook dit kleinste jong zonder problemen groot worden.

Eén van de grootste jongen was vandaag al even met de vleugels aan het klapwieken. Wanneer dat gebeurt, zijn goed de veerspoelen te zien, een teken dat de veren aan de vleugels nu goed aan het groeien zijn.

Twee nesten?

Af en toe zijn links onder in beeld ook grote jonge blauwe reigers te zien, op het nest dat eerder verlaten was. Zouden daar dan toch?  Nee, dat is uitgesloten. Verder naar links zit hoger in de den een derde nest. Op het einde van het blog van 25 mei meldde ik dat daar jongen werden gevoerd. Die jongen waren toen waarschijnlijk al enkele weken oud en zijn nu zo groot dat ze de omgeving verkennen. Het zijn echte takkelingen. Ze zijn daarbij op het lege, verlaten nest terecht gekomen. Af en toe doen ze er vliegoefeningen. Deze jongen zijn een stuk groter dan die op het nest dat we volgen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs