Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Willen de echte moeders opstaan? MET UPDATE

Ronald van Harxen, STONE | zondag 25 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1050x

Eerder schreef ik al over het belang van nacontroles. Dat zo'n nacontrole soms bizarre zaken oplevert, bleek gisteren bij twee nesten die gedoemd leken te mislukken. Op beide zat het vrouwtje al meer dan 50 dagen te broeden, twee keer zo lang als wat normaal is. Onbevruchte eieren, vermoedden we.

Het eerste geval deed zich voor in Meddo. Op 29 april troffen we daar vrouw 3.771.402 (broedvlek) op 4 eieren. Op 20 mei zat ze nog steeds te broeden, evenals op 3 en 16 juni. We hebben haar alle drie keren niet van de eieren gehaald en dus de ring ook niet gecontroleerd. Op 16 juni broedde ze al minstens 49 dagen. We gingen er op dat moment vanuit dat de eieren niet meer zouden uitkomen. Een mislukt legsel dus. Omdat ze er nog steeds op zat, hebben we toen de eieren nog niet meegenomen.

Grote verbazing

Toen we op 24 juni terugkwamen op de eieren op te halen, vielen we bijna van de ladder van verbazing. In de kast een jong van een dag of 2 oud. Nog groter werd onze verbazing toen we het ringnummer van het vrouwtje controleerden: 3.763.014. Een andere vrouwtje dan op 29 april! Toen we opgezocht hadden waar en wanneer ze geringd was, steeg onze verbazing tot grote hoogte: op 1 maart 2014 geringd in een nestkast in Zieuwent en aldaar een paar maanden later terug gevangen, broedend op 2 eieren.  In 2015 en 2016 troffen we haar niet. En nu, 3 jaar later, duikt ze in een keer op in Meddo, hemelsbreed een afstand van 14,3 kilometer.

Van wie was het ei?

Verplaatsingen van volwassen dieren treffen we maar heel zelden, dus alleen dit al was heel bijzonder. Nog veel bijzonder is dat een van de eieren na minstens 55 dagen broeden nog is uitgekomen. Eigenlijk kan dat niet. De vraag is dan ook of het ei waar het jong uitkwam er al op 29 april lag, of dat het misschien een ei van haarzelf is, gelegd nadat ze kast overnam. Achteraf natuurlijk heel erg jammer dat we op 20 mei, 3 en 16 de ring niet afgelezen hebben. Er leek echter op dat moment geen enkele aanleiding haar opnieuw van de eieren af te halen.

Een paar uur eerder in Zieuwent

Een vergelijkbare situatie troffen een paar uur eerder in Zieuwent. Hier ook eind april een geringde vrouw (3.752.461) met broedvlek, broedend op 3 eieren. Door ons aldaar geringd op 4 mei 2013 en dus minstens 6 kalenderjaren oud. Bij de tweede controle, op 13 mei, lag het derde ei apart van de andere 2 en waren alle eieren koud. Een volwassen uil had zich tegen de achterwand ‘verstopt’. Vanwege de koude eieren wilden we kijken of dat het misschien het mannetje was. Groot was onze verbazing toen ze niet alleen ongeringd bleek, maar ook een beginnende broedvlek had. Een nieuw vrouwtje dus, midden het seizoen.

Toch jongen

Het ei dat apart lag hebben we bij de andere 2 gelegd in de veronderstelling dat het per ongeluk door het vrouwtje verrold was toen we de kast openden. Op 26 mei zat ze zowaar op de eieren te broeden. Bijzonder was echter dat ze er een bijgelegd had. Eentje van haar zelf. Op 10 juni broedde ze nog steeds en we gingen ervanuit dat het legsel zou mislukken. Op 26 juni terug om de eieren op te halen. Tot onze grote verrassing bleken 2 van de 4 eieren te zijn uitgekomen. De jongen waren een dag of 8 oud en zijn dus rond 17 juni uit het ei gekropen.

DNA

Naar wat hier gebeurd is kunnen we alleen maar gissen. Is 1 van de 2 jongen afkomstig uit het ei dat er 26 mei plotseling bij lag en is de ander dan uit 1 van de 3 die er op 28 april al lagen? Dan zou ze het ei van een ander vrouwtje hebben uitgebroed. Bizar? Of zijn eieren van het vorige vrouwtje gesneuveld en waren alle 4 eieren van haar zelf. Dan zou ze na 13 mei nog 4 eieren hebben moeten leggen. Theoretisch zou dat kunnen. Ze moet dan, teruggerekend, rond 15 mei het eerste ei gelegd hebben. Uiteraard zijn we hier erg benieuwd naar. Het plan is om volgende week (als we terugkomen om te ringen) zowel bij de jongen als bij het vrouwtje enkele borstveertjes af te nemen om door middel van DNA-analyse de ouderschapsrelatie te laten vaststellen. Dat doen we dan tevens bij 3.763.014 uit Meddo.

Willen de echte moeders opstaan!

UPDATE 15:30 uur

Vrouw 3.763.014 was afkomstig van een nestkast in Zieuwent. Ze broedde daar in 2014. In 2015 en 2016 troffen we haar niet en haar plaats was ingenomen door een ander vrouwtje. Verplaatsingen van reeds gevestigde volwassen dieren komen niet veel voor en deze situatie vormde de aanleiding eens in de historie van het territorium in te duiken. Lees de boeiende kroniek op onze site. Bekijk ook de foto's van net uitgevlogen jongen. Sommige hebben wel een heel bijzondere plek uitgekozen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs