Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Jonge reigers op hun nest hebben een grappig punkkapsel

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Reigergebroed

Frank van Groen | zaterdag 10 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1298x

De kuikens op het nest van onze blauwe reigers zijn nu anderhalve week oud. Op 7 juni zijn er voor het eerst twee gezien. De jongen hebben een leuk punkkapsel en zien er schattig uit.

Op het filmpje van 9 juni is duidelijk te zien dat als één van de ouders terug komt op het nest de twee jongen meteen omhoog komen. Hierdoor wordt de oudervogel gestimuleerd te voeren. Tijdens het opbraken van voedsel tikken de jongen zachtjes tegen de snavel aan van de oudervogel.

Meestal zien we nu een wakende reiger op het nest. Dat is nodig omdat de jongen nog klein zijn en in een open onbeschut nest liggen. In dit stadium zouden de jonge kuikens in een onbewaakt nest te veel risico op predatie lopen. Uit de beelden kunnen we opmaken dat de reigerouders hun jongen goed verzorgen. Omdat ze nu de eerste cruciale week overleefd hebben ziet de toekomst er goed uit voor het reigergebroed. Hopelijk gaat het onze beide reigers lukken in elk geval deze twee jongen veilig te laten uitvliegen.

Naar mate de jongen groter worden zullen ze steeds beter zichtbaar zijn. Ik ben benieuwd of er nog meer jongen opduiken, want het nest zit deels verscholen achter een dikke dennentak. Meer dan de twee jongen die er nu zeker zijn zou best kunnen want normaliter leggen blauwe reigers 3 tot 5 eieren.

Jonge vogels groeien snel

Bij reigers voeren beide ouders de jongen. Het duurt 50 tot 55 dagen voor de jongen uitvliegen. Ervan uitgaande dat de jongen rond 30 mei zijn uitgekomen, de eerste maal dat we konden zien dat er jongen gevoerd werden, kunnen we uitrekenen dat het moment van uitvliegen voor onze reigers ergens tussen 18 en 23 juli zal komen te liggen. Als alles goed blijft gaan natuurlijk.

Eigenlijk verbazingwekkend dat in zo’n korte tijd een reigerkuikentje kan uitgroeien tot zo’n imposante vogel.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs