Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Caroline Walta Yvonne van der Toorn

Door Yvonne van der Toorn
Tuinvogelconsulent

Achter de schermen - Caroline Walta

Yvonne van der Toorn | zaterdag 27 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1086x

Op Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland kunnen kijkers via webcams diverse vogelsoorten volgen. Om dit mogelijk te maken, werkt er achter de schermen een groep bevlogen mensen. Zij zijn allemaal even enthousiast om hun vogelkennis te delen. Eén van hen is ooievaarspecialist Caroline Walta.

Stadswapen

Als je in Den Haag wordt geboren, ben je vanaf de eerste seconde verbonden met de ooievaar. De ooievaar staat namelijk in het stadswapen van die mooie stad achter de duinen. Geen wonder dus dat deze vogel - de brenger van geluk - een belangrijke rol is gaan spelen in het leven van de Haagse Caroline. “Ik was altijd al dol op vogels; als klein meisje moest mijn moeder mij steevast uit de struiken plukken. Dan had ik weer een vogeltje horen zingen en moest ik op onderzoek uit. In mijn kinderjaren was de ooievaar een zeldzame verschijning. Daarom maakte hij zo’n indruk op mij toen ik hem een keer op een ooievaarstation mocht bekijken. De ooievaars werden mijn hobby en beheersen inmiddels een behoorlijk deel van mijn leven.”

Ringen

Het ringen van vogels is een beproefd middel om van alles te weten te komen. “Met de ooievaars in Den Haag gebeurde dat niet. Dus toen ben ik daarmee aan de slag gegaan”, vertelt Caroline. “Ik werd voor gek verklaard, omdat de nesten hier op moeilijk bereikbare plekken liggen, zoals op schoorstenen van flats. Niet alleen het bereiken van de hoogte is een uitdaging, ook het onderhouden van contacten met pandeigenaren en bewoners vergt tijd en geduld. Toch zag ik het als een uitdaging, want door het ringen vergaren we veel informatie. Dat komt van pas bij het beantwoorden van vragen van BdL-kijkers; door die kennis kun je goed uitleggen waarom de dingen gaan zoals ze gaan.”

Rode draad

Het ooievaarsseizoen is lang. In februari ontmoeten man en vrouw elkaar en starten ze met de voorbereidingen van het nest. Hun jongen vliegen vaak pas in juli uit. “De ooievaars vormen de rode draad van BdL; veel andere vogels produceren hun nageslacht in een korter tijdsbestek, maar zij zijn er van het begin tot het eind.”

Met z'n allen

"Eigenlijk maken we BdL met z'n allen. De Vogelbescherming, de vele vrijwilligers achter de schermen én de kijkers. Want door hun vragen, cliptips en opmerkingen in het clubhuis ontstaat er interactie. Je komt snel met anderen in contact en je kunt je hobby met elkaar delen. Er ontstaan zelfs vriendschappen door en mensen zoeken elkaar op via facebook en whatsapp! Dus - wat vaak gezegd wordt - zo afstandelijk zijn die sociale media niet. Wat wel speelt, is dat alles heel snel gaat door de digitale communicatie; kijkers verwachten soms direct een reactie op hun vraag. Dat is helaas niet altijd mogelijk; veel vrijwilligers hebben gewoon een baan en ‘doen BdL erbij in hun vrije tijd’. Dus dan kan het weleens iets langer duren."

Spannende film

De webcams registreren werkelijk álles wat op het ooievaarsnest gebeurt. Het zichtbare dat een jong op het nest doodgaat. Dat je letterlijk ziet dat zo'n diertje zijn laatste adem uitblaast. En dat een ouder het vervolgens rücksichtslos overboord gooit of aan de andere jongen voert. “Die beelden zijn heel heftig”, zegt Caroline. Maar toch is het ook intrigerend hoe het werkt op zo'n nest. Het is net een spannende film: je wilt niet kijken want je weet dat het fout gaat, maar je kijkt tóch. Dat maakt indruk hoor. En het went nooit.”

Kippenvel

Aan het eind van het seizoen komt dan toch dat bijzondere moment: het uitvliegen van de jongen. Je ziet aan Caroline dat dat haar raakt. "Maanden heeft zo'n beestje op het nest geleefd. En dan moet het na wat oefensprongetjes en een hoop gefladder met die grote, onhandige vleugels dé sprong maken. De wijde wereld in. Je voelt dan bijna mee met die ooievaartjes. Ze hebben dan nog geen idee hoe dat moet, vliegen op vleugels, laat staan dat ze weten waar ze terechtkomen na die allereerste sprong het luchtruim in. Kippenvel!"


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs