Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

M-Winterswijk vindt nieuw lief

Joep van de Laar, STONE | vrijdag 26 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 982x

Nou, meneer liet er niet bepaald veel gras over groeien, in een lange rouwperiode had hij geen zin. Hij is er binnen de kortste keren in geslaagd om een nieuwe date naar het hart van het territorium te lokken, de nestkast. Grote vraag: komt er een nieuw legsel? De kans daarop is zeker aanwezig.

Het filmpje laat prachtig zien hoe M zijn best moet doen om zijn nieuwe vlam te verlokken de nestkast te betreden. Helemaal vanzelf ging het niet! Ze stapt nogal omzichtig de nieuwe relatie in. En wat mot dat, met die camera’s?..... Een onverwachte ontwikkeling, maar wel een leuke!

Waar haalt M haar zo snel vandaan, en wat gaat er verder gebeuren? Kunnen we uitzien naar een legsel? Goeie vragen.

Snel een nieuwe partner, hoe kan dat?

We weten o.a. uit het onderzoek van Ronald & Pascal dat de omgeving van Winterswijk een bijzonder goed steenuilengebied is. Een regio die plaats biedt aan vele honderden steenuilen. Het lukt zeker niet alle jonge steenuilen om zich in het jaar na hun geboorte een territorium toe te eigenen. Vooral de beschikbaarheid aan geschikte nestgelegenheid is een beperkende factor. Op een gegeven moment is een gebied gewoon vol. Jonge vogels moeten dus maar zien of er ergens een plekje vrijvalt, door het overlijden van een van de ‘zittende’ territoriumhouders.  Een deel van de jongen zal zijn heil dan ook verderop zoeken, een ander deel blijft in het gebied rondhangen, zij vormen een soort reservepopulatie.

Toen M – Winterswijk het al heel snel na de tragische gebeurtenissen weer op een roepen zette diende zich al even snel de nieuwe dame aan. Zij had goed begrepen dat er wellicht een plekje voor haar zou zijn. Mannetjes die een nest hongerige jongen hebben te verzorgen roepen namelijk zo uitbundig niet. Kwestie van de juiste communicatietechnieken inzetten dus, ook nadat V2 voor de eerste keer bij de nestkast was aangekomen.

Zeer waarschijnlijk gaat het om een jong vrouwtje dat vorig jaar ergens in de buurt is geboren. Gelukkig draagt ze een ring. Mocht ze straks op eieren zitten dan kan het ringnummer worden gecontroleerd. Dan weten we weer van de hoed en de rand.

Nieuw nest?

Het komt niet heel vaak voor dat er een nieuw legsel volgt als het eerste is mislukt. Dat is de regel. We mogen ons ook nu dus nog niet rijk rekenen. Maar uitzonderingen op die regel bestaan!

Zo herinneren Ronald & Pascal zich een geval waarbij het mannetje in de broedfase wegviel. Het achtergebleven vrouwtje stopte met broeden, en verliet het legsel. Toen verscheen er een verse man op het appèl, en volgde er een nieuw legsel. Alle jonkies die uit dat legsel voortkwamen zijn toen succesvol uitgevlogen.

En zo kwam er een hoopvol einde aan dit blog. Maar pas op hè! Niets is nog zeker.   


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs