Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foeragerende reiger in Park Frankendael, 25 mei

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Een derde ronde?

Frank van Groen | donderdag 25 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1367x

Het zit niet mee bij de blauwe reigers. Het tweede nest dat in beeld kwam bij Beleef de Lente is sinds 22 mei definitief verlaten. Gelukkig is er nog een derde nest dat we kunnen volgen.

Nest twee

Na het in blad komen van de loofboom waar het eerste nest in zat is de nestcam op 28 april verplaatst naar twee nieuwe nesten in een zwarte den. Op het nest links onder in beeld werd vanaf het begin af aan gebroed. Vreemd genoeg zijn op dit nest geen aflossingen gezien. Dit is wel gebruikelijk. Waarschijnlijk stond deze reiger er alleen voor. De reden kennen we niet. Er kan een echtscheiding hebben plaatsgevonden. Ook kan de partner zijn verongelukt.

Geen succes

Het lijkt er op dat het de broedse reiger niet is gelukt de eventueel aanwezige eieren uit te broeden. Er zijn immers nooit voerbeurten gezien. Misschien waren de eieren wel onbevrucht. Op 21 mei stond de reiger meer naast het nest dan dat ze er op aan het broeden was. Een teken dat er iets niet in orde was. Vanaf 22 mei is er niet meer gebroed op dit nest.

Na maximaal 28 dagen, dus op z’n laatst op 26 mei, zouden de eieren uit moeten zijn. Omdat waarschijnlijk al voor 28 april werd gebroed werd dit eerder verwacht. Het zal wel altijd een mysterie blijven wat er werkelijk is gebeurd.

Nog kans op succes bij nest drie

Op het bovenste nest dat nu in beeld is op de nestcam, nest nummer drie, wordt in elk geval vanaf 4 mei gebroed. De reigers van dit relatief late broedsel zijn waarschijnlijk trekvogels, die de winter elders hebben doorgebracht, misschien wel in West Afrika. Op dit nest zouden dus komend weekend de eerste babyreigers van Beleef de Lente uit het ei kunnen kruipen. Het nest is de laatste tijd behoorlijk versterkt, zoals op 22 mei. Toen werden nieuwe takken van het onderste nest aangevoerd, dat inmiddels verlaten was. Door het gewicht van al die extra takken is het nest zelfs iets naar beneden gezakt.

Andere nesten in de directe omgeving

Beide nesten die momenteel in beeld zijn bevinden zich in een kolonie die zich over een flink gebied uitstrekt. In de directe omgeving zijn nog twee nesten aanwezig. Even naar links zit nog een nest in de den. Hier was ik vandaag om een uur of half zes getuige van een voerbeurt tijdens een bezoek aan park Frankendael. Toen één van de ouders op het nest landde klonk meteen de kekkerende bedelroep van de jongen. Ze kwamen al boven de nestrand uit en leken me enkele weken oud. In een andere, exotische, laurierachtige boom verder naar links is nog een vierde nest aanwezig. Op dit nest hoorde ik jongen op 19 mei.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs