Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Winterswijk,het doek is gevallen....

Joep van de Laar, STONE | woensdag 24 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 977x

We wisten het eigenlijk wel... diep in ons hart: dat gaat ie niet redden. Nieuwe hoop steeg gisteren in ons op toen M het vak 'prooien voeren' ietwat onder de knie leek te krijgen. In de loop van de nacht werd duidelijk: de jongen gaan sterven. Het leven kan hard zijn, ook voor steenuilen.

Op zeker moment zag het mannetje in dat zijn superbewonderenswaardige inspanningen tevergeefs zouden zijn. Zijn kroost reageerde steeds minder (zie ook filmpje), de kleintjes werden steeds zwakker. Een treurige aanblik natuurlijk.

Prooi

Toen het mannetje de kleintjes naar de hoek begon te slepen wisten we het zeker: hij beschouwde hen voortaan eerder als prooi dan als levensvatbaar jong. Hij kreeg niet langer de juiste prikkels om door te gaan met zijn voor hem vreemde zorgtaken: warm houden en voeren. 

M had de pech dat de jonkies nog zo klein waren, nog zonder beschermend verenkleed bijvoorbeeld. Er zijn namelijk gevallen bekend van eenoudergezinnen waar jongen voorspoedig naar de uitvliegleeftijd opgroeiden. Maar dan waren ze al beduidend groter bij het wegvallen van M of V, in het bezit van een mooi verenpakje en al in staat om hele prooien naar binnen te schrokken. Dat scheelt een hoop werk voor de alleenstaande ouder.

Echte natuur

Het is heel begrijpelijk dat er hevig wordt getreurd bij het heengaan van de drie jonge uiltjes. En ook soms een beetje moeilijk om je te realiseren dat je naar echte natuur kijkt. Juist het op de voet kunnen volgen van het broedproces is het centrale idee van Beleef de Lente. We zijn getuige van vele prachtige momenten, en ja, regelmatig ook van minder plezierige. Het is de natuur zoals die is.

Niet uniek

Goed te weten: het mislukken van dit legsel is niet uniek, in het onderzoeksgebied van Ronald & Pascal mislukt jaarlijks tussen de 25% en 30% van alle legsels. Vaak blijft de oorzaak duister, vaak ook gaat het om predatie (door bv. de steenmarter) of om het wegvallen van een der partners. Het is een schrale troost, dat wel.

Het wachten is nu op de komst van een nieuw vrouwtje. Het kan zijn dat er nog een vrijgezel typje in de buurt rondzwerft. Ook als zich snel een nieuwe dame meldt, verwachten we geen tweede legsel meer. Het wordt in de Winterswijkse kast wachten tot het volgende seizoen. 

We kunnen ons nu weer concentreren op Dongen. Daar gaat het gelukkig goed. Nog enkele dagen en dan gaan een paar gasten de wijde werled in.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs