Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Zoals verwacht; een tweede broedsel!

Peter van den Akker | dinsdag 23 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1030x

Net als vorig jaar komt er een tweede broedsel; we kunnen dus de hele cyclus van eileg, broeden, uitkomen van de eieren, voeren van de jongen, ontwikkeling van het verenkleed en het uitvliegen van de jongen opnieuw gaan volgen.

Enkele statistieken

Het eerste ei van het tweede legsel is op 21 mei gelegd en vandaag alweer het derde ei, dus een keurig ritme van 1 ei per dag. Naar verwachting is het broedsel aanstaande zaterdag compleet met 7 eieren.

In de onderstaande tabel kun je zien dat van de 3 broedsels die in 2016 en 2017 te volgen waren via “Beleef de Lente”, minstens 14 maar waarschijnlijk meer jongen zijn uitgevlogen. Van het uitvliegen van het tweede broedsel in 2016 konden geen volledige beelden worden gemaakt. In 2016 heeft het paartje overigens ook een derde broedsel voortgebracht. Maar daarvan zijn geen opnames meer gemaakt, dus het aantal eieren en jongen hiervan is niet bekend.

Cees berekende in zijn blog vorige week al wat er gebeurd als alle jonge IJsvogels blijven leven; dit geeft een enorme explosie van de IJsvogelpopulatie. Het is nodig dat de IJsvogel  veel jongen produceert, namelijk als compensatie voor de grote sterfte onder de opgroeiende jongen en ook om periodieke sterfte in de winter door ijsgang op te vangen.

Opvallend is dat de broedsels in 2017 aanmerkelijk vroeger zijn gestart dan in 2016; het eerste legsel 14 dagen en het tweede legsel 16 dagen eerder. Dit heeft ongetwijfeld te maken met een eerdere ontwikkeling van hun stapelvoedsel in de vorm van jonge/kleine vissen.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs