Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
bouw van een vogelpoot

Door Arda van der Lee
STORK

Door de knieën?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 25 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1253x

De ontwikkeling van de jongen gaat nu snel. Ze gaan af en toe echt staan (op de poten) als ze naar de nestrand gaan om te poepen. Ze staan erg te wankelen en gaan gauw weer door de 'knieën'.

De hele dag op de poten staan kunnen de jongen pas over enkele weken. Daar zijn ze nu nog niet sterk genoeg voor. Meestal staan ze nu dus nog op het onderste deel van de poten.

Knie of hiel?


Het 'onderbeen' steekt naar voren. Ze gaan dus niet echt door de knieën, want bij een vogelpoot zit het kniegewricht veel hoger, helemaal verstopt in het verenkleed en dus aan de buitenkant niet zichtbaar. Daaronder komt het scheenbeen (tibia). Dit deel is vaak bevederd en omdat dit uiterlijk het bovenste deel van de poot lijkt, wordt dit vaak de "dij" van een vogel genoemd. Het gewricht dat daaronder zit is dan ook niet de knie, maar de enkel (of hiel). Eigenlijk staan ze dus op hun hielen.

Begrijpt u het nog? Het plaatje maakt hopelijk veel duidelijk.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs