Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Kan M een vrouwentaak aan?

Joep van de Laar, STONE | dinsdag 23 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1065x

Elk jaar BdL-Steenuil laat ons dingen beleven die we niet eerder zagen. Dit jaar is het wel heel spectaculair: M gaat in de zorg! Sinds het vertrek van mevrouw Winterswijk, met nog onduidelijke afloop, zien we hem de jonkies warm houden en ze zelfs proberen te voederen. Wat mogen we verwachten?

Normaal houden de steenuilen er een strikte taakverdeling op na. Pa brengt prooien, ma verdeelt die over het opgroeiend spul. Geen discussie over mogelijk. Maar het vrouwtje is bij de aanval van de steenmarter vertrokken.We weten niet of ze door de steenmarter is gegrepen bij haar pogingen om die te verdrijven, of dat ze nog in de buurt rondhangt maar niet terug durft te komen. Dat laatste is niet waarschijnlijk, bij veilige kust zou ze - zorgzaam als ze zich heeft getoond - wel teruggekeerd zijn. En ze is bij mijn weten ook niet gezien. Uiteraard laten we ons graag verrassen.... en zien we haar op zeker moment weer terug. Met een niets-aan-de-hand houding.

Beter houden we er serieus rekening mee dat ze haar moederlijke taken niet weer zal opnemen. En dat heeft weer tot gevolg dat M die taken er bij moet nemen, een giga-opgave,die hij tot nu toe met ware heldenmoed probeert te vervullen. Hij is in de chatbox niet voor niets al uitgeroepen tot de 'man van het jaar'.

Wat we zien gebeuren is ook wel heel bijzonder. Hij probeert de jongen te voederen. Eerst ging dat nog wat onwennig en onhandig, maar allengs lijkt hij de slag wat te pakken te krijgen. Eerder vandaag zag ik hem nog een complete muis tussen het drietal storten, stomverbaasd dat zo iets lekkers niet in dank werd aanvaard. Maar later konden we zien dat hij zo'n muis in bij de leeftijd der jongen passende formaatjes fijnscheurde, En daar werd gelukkig gretig op toegehapt  

Op het moment van schrijven leven de drie jongen gelukkig nog. Dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. Noem het van mijn part een wonder! In ieder geval hebben we zoiets nog nooit eerder gezien. 

De vraag is nu hoe het verder loopt. Vol verwachting klopt des kijkers hart, dat het allemaal goed gaat aflopen. Maar zeker is dat allerminst, M ziet zich voor een dilemma gesteld hij moet jagen (prooi aanvoeren) en kan dus niet steeds bij de nog kleine jongen zijn. Vraag is ook: hij zijn voedertechniek nog zo verbeteren dat het spul genoeg binnenkrijgt om gezond op te groeien. Tpprestatie als dat zou lukken!

Al met al is het moeilijk om de uitkomst te voorspellen, maar ons rijk rekenen.... ik zou het even nog niet doen. Komende nacht en de dag van morgen zullen ons waarschijnlijk meer duidelijkheid brengen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs