Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Twee visverwerkende fabriekjes... Hier is ook goed het verschil te zien tussen de volwassen ijsvogel (links) en het jong. Het jong heeft nog blue borstveertjes, een korte snavel en geen oranjerode, maar bruine pootjes.

Door Cees van Kempen

IJsvogels en cijfers – deel 2

Cees van Kempen | zondag 21 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 2028x

IJsvogels eten vis. Maar dat is een open deur. Dat wist u al lang. Maar weet u ook hoeveel vis hij eet?

Nu heeft u via de webcam kunnen zien dat een ijsvogel af en toe ook iets anders eet. Dit jaar hebben de ouders in ieder geval een keer een sprinkhaan en een kikkertje binnengebracht. En ook libellenlarven staan op het menu. Maar verreweg het belangrijkste voedsel voor de ijsvogel is vis.

Per dag zijn eigen gewicht

Dagelijks eet een ijsvogel ongeveer zijn eigen gewicht aan vis. Dat is zo'n 30 - 40 gram. Dat kunnen een flink aantal hele kleine visjes zijn, maar ook slechts een paar flinkere visjes. En natuurlijk zijn er ook dagen dat een ijsvogel minder of meer eet. Het vrouwtje zal nu in deze dagen bijvoorbeeld meer eten. Ze heeft energie nodig voor het aanmaken van eieren. En als het een hele dag pijpenstelen regent is het lastiger om vis te vangen. Dan eten ze minder. Maar grosso modo eet een ijsvogel dagelijks zijn eigen gewicht aan vis. 

Vele beetjes maken een hoop

Een ijsvogel is maar een klein beestje. Zesendertig gram weegt hij. Een paar velletjes in een envelop, die met een postzegel 2 (of twee postzegels 1) het hele land wordt doorgestuurd. Daar hebben we het over. 

Maar elke dag zo'n envelop en je hebt na een jaar pakweg 12-13 kilo. Een paartje ijsvogels samen eet in een jaar dus zo'n 25 kilo aan visjes weg. En als ze zo goed eten komen ze waarschijnlijk ook wel aan broeden toe. Voordat de jongen uitvliegen hebben de ouders nog eens zo'n 3-4 kilo aan vis het nest binnen gebracht, drukke postbodes als ze zijn. Twee nestjes in het jaar en je komt uit op een totaal van 30 tot 40 kilo vis, die de ouders samen verschalken. Tsja, zo ga je toch wel anders kijken naar zo'n klein vogeltje met zijn kleine visjes....

 

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs