Broeden onder hoogspanning

Arda van der Lee, STORK | donderdag 18 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 264x

In Lelystad broedt een aantal ooievaars langs de A6 in een hoogspanningsmast. Die ene mast is langzamerhand behoorlijk vol, zo vol dat de volgende mast ook al in gebruik is genomen. Daar zijn inmiddels 2 bewoonde nesten. 
Kolonie na kolonie van wevervogels

Ook in andere landen zijn electriciteitspalen en -masten in trek. Deze voorbeelden kwam ik dit voorjaar tegen in Namibië.  

Bouwen

Maar terug naar de ooievaars. Je kunt zien dat sommige paren super ijverige nestbouwers zijn. Voor sommige nesten zijn een hoop takken aangesleept! En dat bouwen gaat door als er al jongen zijn.

Zoals al regelmatig in onze weblogs is verteld, wordt er door de ouders behalve takken, ook van alles aangesleept voor in de nestkom. Hooi, gras, riet, noem maar op. Tussen dat materiaal zitten ook allerlei zaden. En als de nestkom dan ook nog lekker modderig is, vinden die zaden in het voorjaar een prima voedingsbodem in het nest om te gaan kiemen. Zo stak dit voorjaar op een van deze nesten in Lelystad een boompje van een kleine meter boven de nestrand uit. Geen belemmering voor de ooievaars, het nest is bewoond en geen boompje meer te zien.

Kolonie van (perzikkop)agapornis

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Deel dit blogartikel

Lees meer blogartikelen over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Kijk live en ontdek