Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Maastricht

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Ringwerk in Nederland

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | dinsdag 16 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1297x

Maandag 15 mei zijn de jongen in Amsterdam geringd. Iets later dan normaal, het kan het beste gebeuren als ze een leeftijd van zo'n drie weken hebben. Ze brengen hun tijd dan zittend of liggend door en kunnen dan nog amper staan of lopen.
Alles wordt nauwkeurig vastgelegd

Op dat moment zijn ze veilig uit het nest te halen en is er geen gevaar voor uit het nest vluchtende jongen, iets wat je op de hoogte waarop Slechtvalken broeden zeker niet moet hebben!

Katoenen zakjes

Op deze leeftijd zijn de kuikens ook nog niet zo gevoelig voor stress en door ze tijdens het meten en ringen in katoenen zakjes te laten zitten, blijven ze rustig. Ze mogen ook niet veel jonger zijn dan drie weken, omdat de geslachten dan nog niet met zekerheid te onderscheiden zijn. Dit is belangrijk, omdat mannetjes kleinere ringen krijgen dan vrouwtjes in verband met het grootteverschil tussen de seksen.

Gespreide klauw

Door gewicht, vleugellengte en de maat van de gespreide klauw in een groeitabel op te zoeken, zijn de jongen vanaf dag 16 op geslacht te brengen. De gespreide klauw is daarbij doorslaggevend want net als bij mensenkinderen zijn de voeten ook bij Slechtvalkkuikens het eerst uitgegroeid.

Seksen

In 2016 bleek dat er bij het seksen toch iets mis kan gaan: bij de ING in Amsterdam Zuidoost lukte het een paar dat volgens de ringgegevens uit twee mannen moest bestaan, toch om jongen groot te brengen! Iets klopte er dus niet.

In een nest van dit jaar in Roermond was ook even wat twijfel over het geslacht van één van de jongen; een overtuigende vrouw van 20 dagen oud volgens vleugellengte en gewicht, maar de spanwijdte van de klauw was 100% mannelijk. In dit geval gaf het gewicht uitsluitsel en was duidelijk dat het een kleinvoetig vrouwtje moest zijn. Dat is weer typisch de natuur. Er is nooit iets 100% zeker en zelfs dat is niet zeker.

Ringen De Mortel

Aanstaande vrijdagmiddag 19 mei zullen de twee jongen in De Mortel geringd gaan worden.

Er wordt tegelijkertijd ook onderzoek gedaan naar prooiresten in en rond de nestplaats.

Wielewaal

Naast Amsterdam hebben we maandag ook slechtvalken geringd op drie locaties in Limburg. Hier vonden wij naast de meest voorkomende prooien zoals duiven en spreeuwen ook resten van meerdere appelvinken, een kokmeeuw en zelfs een wielewaal. Hieruit blijkt dat de slechtvalk die prooien slaat die plaatselijk mogelijk talrijk zijn en/of overtrekkend. Helaas zingt 'dudeljo hierdoor niet meer zijn mooie lied. Eten en gegeten worden, dat zijn de keiharde spelregels in de natuur.

Bron: Peter van Geneijgen (WSN)

Luchtalarm tijdens ringen in Roermond


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs