Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Het begin van de knokpartij: de linker gierzwaluw houdt zijn of haar pootjes dreigend naar de ander gericht (de pootjes zijn de lichte vlekjes op de foto, midden onder)

Door Astrid van den Broek
Medewerker Vogelbescherming

Polletje: 'ons' paartje herenigd, wanneer eerste ei?

Astrid van den Broek, Gierzwaluwbescherming Nederland | dinsdag 9 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1069x

Het eerste weerzien was turbulent: na elkaar negen maanden niet gezien te hebben, zaten ze plotseling samen in de nestkast. Dat was even wennen! Er ontstond bijna een knokpartij. Maar de laatste twee dagen wordt er geknuffeld en gezellig samen in de deuropening gehangen. Wanneer komt het eerste ei?
Gierzwaluw maakt een zwalfie

Het eerste weerzien

Tsjonge, dat is schrikken! Vlieg je negen maanden lekker solo de wereld over, kom je terug in je nestkast in Amsterdam, zit er plotseling een ander pal naast je! Op dit clipje zie je het eerste weerzien

Je ziet dat ze samen aan komen vliegen op de kastopening. Nummer twee moet een tweede aanloopje nemen om de kast in te komen. En dan lijkt de pleuris uit te breken: gegier, gemep met klauwen en vleugels en dreighoudingen (op de rug liggen met poten naar voren). Het kalmeert ook weer snel. En de laatste dagen zien we 'onze' gierzwaluwen regelmatig gezellig aan elkaar frunnikend, knuffelend en elkaars veren poetsend in de kast. Ze hangen ook vaak samen in de 'deuropening'. Knuffelen en en samen een beetje naar buiten staren, kun je mooi zien in dit lieve clipje. Zo'n mooie kast moet je natuurlijk bewaken!

Wanneer eerste ei: doe mee aan het polletje en win een rondleiding bij de gierzwaluwen van Beleef de Lente

We zijn allemaal erg benieuwd wanneer we het eerste ei kunnen verwachten. We hebben nog geen paringen gezien. Maar gierzwaluwen doen alles in de lucht, zelfs de paringen. Over vluggertjes gesproken! Ze paren ook wel in de nestkast. Gemiddeld leggen gierzwaluwen hun eerste ei op 20 mei. 

Wat denken jullie? Doe mee aan het polletje: KLIK HIER OM JOUW ANTWOORD IN TE VULLEN.

Winst: eeuwige roem en een rondleiding

Wat kun je winnen? Behalve eeuwige roem krijgen de vijf mensen die de datum en de tijd het beste voorspellen, een exclusieve rondleiding bij de Oranjekerk in Amsterdam. Een vrijwilliger van Gierzwaluwbescherming Nederland en/of Beleef de Lente leidt je rond bij de webcamlocatie.  

Zelf ook gierzwaluwen bij je huis?

Gierzwaluwen maken graag gebruik van nestkasten. Wil je zelf ook gierzwaluwen bij je huis? Gierzwaluwbescherming Nederland heeft speciaal in het kader van Beleef de Lente een kortingsactie: word lid voor maar 15 euro per jaar en je ontvangt een kortingscode voor 25% korting op mooie duurzame gierzwaluw nestkasten. Klik hier voor meer informatie over deze tijdelijke actie.

 


Gierzwaluwbescherming Nederland

Gierzwaluwbescherming Nederland adviseert over gierzwaluwen bij bouw-, sloop- en renovatieplannen of gewoon omdat u de gierzwaluw bij u aan huis wilt. Word voor 15 euro per jaar lid van Gierzwaluw Bescherming Nederland. U steunt zo belangrijk beschermingswerk én u ontvangt nu tijdelijk korting op duurzame nestkasten voor gierzwaluwen. De kortingsactie is exclusief voor kijkers van Beleef de Lente. Gierzwaluwbescherming Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bezoek de website van Gierzwaluwbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs