Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Beide ouders in nestkamer (Bron: Filmpje Marijcke, 22-4-2017, 21:15 uur)

Door Jelle Harder

‘Armpje drukken’ door pa en ma ijsvogel

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | zondag 23 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1079x

Afgelopen avond en nacht zagen we een unieke gebeurtenis. Beide ouders waren in de nestkamer en wilden allebei op de jongen zitten om ze warm te houden. Maar dat ging niet zo goed… Hoe is het afgelopen? Bekijk hiervoor zeker ook het nieuwe clipje, 'Samen op de kuikens', van Marijcke!
Visje voor de jongen (Foto www.jeroenstel.com)

Hoe de worsteling begon

Normaal gesproken zit het vrouwtje ’s nachts op de eieren of de jongen. Dat hebben we de afgelopen tijd kunnen meemaken, er was dan ook rust in de nestkamer. Afgelopen zaterdagavond 22-4 kwam pa ijsvogel om 21.15 uur, tegen zijn gewoonte, nog de nestkamer in. Pa wilde kennelijk ook op de jonge ijsvogels zitten om ze warm te houden. Maar dat vond ma ijsvogel niet zo’n goed plan. Ze verzette zich er direct tegen.

 

Nooit eerder gezien

Wat er daarna allemaal gebeurde zullen weinig mensen ooit eerder gezien hebben. Beide ouders zaten constant op de jongen, althans ze probeerden dat ieder zoveel mogelijk te doen. Tegelijkertijd deden ze alle moeite om de ander weg te duwen, van de jongen af. Bij dat ‘armpje drukken’ draaiden de ouders voortdurend om elkaar heen. Hierbij werden de jongen meegenomen in die ronddraaiende beweging.

 

In de draaimolen

Het leek inderdaad wel of de jongen in een draaimolen terecht waren gekomen. De kijkers vroegen zich bezorgd af welke gevolgen de jongen hiervan zullen ondervinden. Gelukkig waren de jongen al een paar dagen oud, zijn ze goed gegroeid en zien ze er stevig uit. Hopelijk overleven ze dit was de gedachte.

 

Pa ijsvogel geeft het op

Eindelijk besloot pa ijsvogel het nest te verlaten waardoor de rust kon terugkeren voor de jongen.

Het geduw en gedraai was begonnen om 21:15 uur en eindigde om 01:32 uur. Een strijd van ruim 4 uur was achter de rug.

 

Alles lijkt weer normaal

Vandaag aan het begin van de ochtend was te zien dat de jongen het allemaal overleefd hebben. Pa ijsvogel kwam ook weer braaf visjes brengen, alsof er niets was gebeurd. Nog wel weer afwachten of hij zijn kunstje vanavond gaat herhalen.

 

Mogelijke verklaring voor het bijzondere gedrag?

Navraag leerde dat bij een webcam in Duitsland dit gedrag van de ouders ook is waargenomen. Dat was toen met behulp van vele foto’s, nu dus op film. Een mogelijke verklaring was toen dat de nachten erg koud waren en het mannetje daarom ook wilde meehelpen de jongen warm te houden.

Duidelijk uit deze waarnemingen is dat het in de natuur er vaak heel anders aan toe gaat dan we weten of zouden verwachten.

Tenslotte dank aan de kijkers die tot in de nachtelijke uren noteerden wat zich in de nestkamer afspeelde!

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs