Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Gierzwaluw (foto van Marc Guyt, Agami)

Door Astrid van den Broek
Medewerker Vogelbescherming

Waar zijn 'onze' gierzwaluwen?

Astrid van den Broek, Gierzwaluwbescherming Nederland | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1230x

Begin maart 2017: gierzwaluwen die in Nederland broeden, zitten nu nog midden in Afrika. 'Onze' gierzwaluwen vliegen boven Congo, Congo-Brazzaville en zelfs nog verder westelijk boven Malawi en Mozambique.

Je verstand staat er bij stil: een vogeltje dat ongeveer 45 gram weegt, vliegt in een maand tijd van midden-Afrika terug naar zijn of haar nestplaats in Nederland. Tot op de vierkante centimeter weet de gierzwaluw na een reis van duizenden kilometers zijn oude nest te vinden.

Midden-Afrika

Onze gierzwaluwen zijn vanaf eind april, begin mei weer in Nederland. Tussen nu (begin maart) en het moment dat onze gierzwaluwen hopelijk weer voor de camera's te zien zijn, vliegen ze van midden-Afrika, via de Golf van Guinee naar Ivoorkust en Liberia, ze steken de Sahara over, via Marokko of Algerije over de Middellandse Zee en dan in een paar dagen tijd naar Nederland. Pak de kaart er maar eens bij en reis denkbeeldig met onze gierzwaluwen mee.

Dankzij onderzoek met geolocators weten we dat gierzwaluwen tot wel 5.000 km in 5 dagen tijd kunnen vliegen in het voorjaar. Op weg naar hun nestjes, in onze huizen. Als ik de eerste gierzwaluw weer hoor, voel ik grote blijdschap en diepe bewondering voor deze super-atleten onder de vogels!


Gierzwaluwbescherming Nederland

Gierzwaluwbescherming Nederland adviseert over gierzwaluwen bij bouw-, sloop- en renovatieplannen of gewoon omdat u de gierzwaluw bij u aan huis wilt. Word voor 15 euro per jaar lid van Gierzwaluw Bescherming Nederland. U steunt zo belangrijk beschermingswerk én u ontvangt nu tijdelijk korting op duurzame nestkasten voor gierzwaluwen. De kortingsactie is exclusief voor kijkers van Beleef de Lente. Gierzwaluwbescherming Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bezoek de website van Gierzwaluwbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs