Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ogen......

Johan Arts | vrijdag 31 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1307x

Full color zicht, een prooi op 3 km afstand zien, zelfs een deel van het UV-spectrum kunnen waarnemen... Ogen die oppermachtig zijn, niets ontgaat de slechtvalk. Diepdonkere, grote zwarte kijkers, waar zelfs de oude Egyptenaren al diep voor bogen.

Ik ben Horus, de machtige Valkengod die zetelt op de vesting van het huis van hem met de verborgen naam. Mijn vlucht reikt verder dan de horizon, ver voorbij de goden van hemel en verder dan de goden van het oude huis.

Ik ga langs de Paden van Eeuwigheid tot aan het schermlicht bij de morgendauw. Er is geen God die kan doen wat ik al gedaan heb.

Ik heb mijn woonplaats voorbij de machten van Seth verlaten, de vijand van mijn vader    Osiris. Mijn wraak zal zich keren tegen de vijand van mijn vader Osiris en ik zal hen allen aan mijn voeten leggen.

Ik ben Horus, geboren uit Isis, wiens bescherming al bestond in het ei. Ik ben Horus, en ga verder en hoger dan welke mens of God kan.Ik ben Horus, de Valkengod”.

 We zijn in het oude Egypte, de bakermat van Horus, de Valkengod. Een manspersoon met een valkenkop, zoon van Isis en Osiris. Hij was de hemelgod die zijn vleugels over de aarde uitspreidde en de doden leidde naar de onderwereld

Horus de scheppergod, Horus de Oudste, om een paar namen te noemen. Hij wordt wel gelijkgesteld met Ra, de zonnegod. De Farao wordt immers gezien als incarnatie van de valk én van de zon, daarom wordt ook de valkengod Horus gezien als geboren uit de zon. Zijn strijdlust en vliegkunst maakten hem tot koning der goden.

De ogen uit de eerste overlevering van Horus symboliseren de zon en de maan. Het oog van Horus wordt ook wel het Alziend Oog genoemd. De oude Egyptenaren zijn al zwaar onder de indruk van de falco peregrinus, het snelste dier ter wereld, het dier dat het dichtste bij zon komt en op duizenden meters gewoon alles kan zien……Grote ogen met een donkere iris en een zwarte pupil, in oud Egyptische afbeeldingen zijn ze te zien als relatief grote, platte schijven. Een jager als geen ander, met zijn snelheid, kracht en gezichtsvermogen, het moest wel een god zijn!

In een bepaalde mythe geeft Horus zijn oog cadeau aan Osiris om hem te helpen het dodenrijk te regeren. Osiris at het oog op en werd daardoor weer tot leven gewekt. Het resultaat hiervan was dat het oog van Horus een symbool werd van leven en wederopstanding, een symbool van genezing.

Horus de Valkengod en het Oog van Horus worden nog veel geassocieerd, ook in de tegenwoordige tijd wordt het symbool van het oog nog veel gebruikt, bijvoorbeeld door EgyptAir.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs