Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Welke rol speelt de tuinbezitter Peter?

Christ Grootzwagers | dinsdag 28 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1087x

Peter is lid van de plaatselijke Natuurvereniging Ken en Geniet, is daar gids, maar ook lid van de vogelwerkgroep. Sinds 1978 heeft Ken en Geniet een uilenwerkgroep, welke kasten plaatst voor de kerkuil, steenuil en ransuil.

Wat doet deze uilenwerkgroep

In de diverse kerken is men begonnen, eigenlijk naar aanleiding van klachten van de kerkbeheerders. Deze hadden overlast van duiven en kauwen, welke de zolders bevuilden met hun uitwerpselen. Men wilde de diverse galmgaten en andere openingen die op de zolders uitkwamen afsluiten met gaas. De mensen van Ken en Geniet hebben toen snel contact opgenomen met de pastoors en de dominees. Na kort beraad werd besloten de gaten af te sluiten, maar ook om kasten te plaatsen, zodoende konden de vogels niet op de zolder komen, maar wel broeden in de diverse torens. Het begin tot bescherming van de kerkuilen was gemaakt.

Het eerste resultaat 

Het eerste jaar, 1978, hingen er 4 kasten in Dongen e.o., werden er 4 kerkuilen waargenomen en was er 1 zeker broedgeval. Het onderzoek stond nog in de kinderschoenen en men wist nog niet wat er kon bij het inventariseren en de middelen waren beperkt.

 

Stand van zaken op dit moment

Voor de kerkuil was 2016 een redelijk goed jaar.

Men had evenveel broedgevallen als in het topjaar 2014 maar nu met een lager aantal uitgevlogen jongen. De oorzaak daarvan moet gezocht worden in zeer wisselende weersomstandigheden.

In 2014 vlogen er maar liefst 46 jongen uit, in 2016 waren er dit 33, beide jaren was er sprake van 14 broedgevallen en bezocht men 35 kasten in Dongen e.o..

Een kast alleen is niet genoeg

Natuurlijk spelen er vele factoren mee, om een succesvol broedsel groot te kunnen krijgen. In voorgaande blogs heeft u kunnen lezen wat de kerkuilen zoal eten, dat komt zomaar niet aanwaaien.

Peter heeft zijn tuin speciaal ingericht, om vogels naar zijn paradijsje te lokken en dan is voedsel een heel belangrijk iets. De kerkuil is gek op muizen, maar om muizen te krijgen in je tuin, moet je ook voor deze diertjes een plek creëren. Bijna de gehele tuin is dan ook om-zoomd met takkenwallen, waar muizen graag onder zitten. Tevens is dit een prima plek voor allerlei vogels, voor een egeltje, voor de vos enz.

Speciaal voor de muizen staan er op het erf zogenaamde muizenruiters, gemaakt van natuurlijke materialen. Men bouwt een soort van wigwam, echter niet met doek, maar men vult de ruimte tussen de stokken met takken, met daarop hooi, daartussen gooit men haver e.d. Voer voor de muizen, eigenlijk een kleine muizenkwekerij, een buffet voor de kerkuilen, maar natuurlijk ook voor de steenuilen. Verder wordt er op diverse plaatsen de andere vogels gevoerd en ook dat weten de muizen te waarderen.

De kerkuil zie je vaak vanaf de nieuwe zitplank naar beneden kijken, daar ligt een mesthoop en natuurlijk kruipt hier van alles rond.

 De omgeving van de tuin

Onze kerkuilen hebben het getroffen wat omgeving betreft, geen drukke verkeersweg in de buurt, maar een landelijk straatje. Verder diverse kleine bosjes, weilanden, enkele houtwallen, grote landelijke tuinen, en een kerkhof.

Bekijk bijgaand filmpje met uitleg van Peter, over de kerkuilenkast en de muizenruiters.

 

 

 

 

 

kerkuilenkast en muizenruiter (Christ Grootzwagers)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs