Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Marieke Dijksman

Door Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming

All the way from Africa (with love)

Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland | dinsdag 28 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1054x

Op alle webcams van Beleef de Lente valt genoeg te beleven. Alleen de camera’s bij de gierzwaluw staan uit. Ze zitten nog in Afrika en komen over een paar weken in recordtempo naar ons toe. Dat betekent dat u NU actie kunt ondernemen.

Webloghouder Astrid van den Broek schrijft het treffend in haar blog: “Het gaat je verstand te boven”. Dit kleine vogeltje van nog geen 45 gram is nu nog in Afrika: Congo, Malawi of zelfs Mozambique. De gierzwaluw vliegt met het grootste gemak de grootste afstanden. 5000 kilometer in 5 dagen tijd? Geen enkel probleem!

Koninklijke vogel

Traditioneel verwachten we de gierzwaluwen rond Koningsdag, eind april dus. Al gierend boven onze hoofden zoeken ze naar een plekje onder dakpannen om een nieuwe generatie gierzwaluwen groot te brengen. Ik weet niet of u weleens goed naar uw dakpannen heeft gekeken, maar het is knap lastig om daar een mooi plekje te vinden.

Vroeger....

Dat zit zo. Vroeger was er ruimte onder de onderste laag pannen. En tussen de oude muren was ook altijd wel een plekje te vinden. Gierzwaluwen maar ook huismussen maakten daar dankbaar gebruik van. Maar onze wooneisen zijn veranderd, want wie wil er vandaag de dag in een tochtig huis wonen? Daken worden dus goed geïsoleerd, waarmee de broedplekken zijn verdwenen. Het is één van de redenen dat zowel de gierzwaluw als huismus uit onze steden aan het verdwijnen zijn.

Kleine moeite, groot plezier

Bij Vogelbescherming gaan we natuurlijk niet bij de pakken neer zitten. We werken hard aan een leefbare, groene stad. Voor vogels én mensen. Zo zijn er een aantal oplossingen bedacht om de gierzwaluw te helpen, bijvoorbeeld speciale nestkasten. Je hangt ze simpel onder de laatste rij dakpannen, wel uit de volle zon natuurlijk.

Nog een week of drie, dan kunnen we het gieren van de zwaluwen weer horen. Drie weken waarin u alle tijd heeft om een aantal van dit soort kastjes op te hangen. Doen hoor!

 


Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld. Bezoek de website van Vogelbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs