Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Perikelen om een gat

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 28 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1027x

Steenuilen, kauwen en holenduiven hebben één ding met elkaar gemeen: hun voorliefde voor gaten met een doorsnee van een centimeter of zeven als ingang naar een ruime broedplek. Alle drie zijn het holenbroeders en hun neuzen staan dan ook dezelfde kant op bij het zoeken van een geschikte nestplek,

 

Kauwen en holenduiven

Geschikte holen zijn schaars en nestkasten vormen een aantrekkelijk alternatief. Dat leidt bij tijd en wijle tot stevig onderling gekrakeel en wapengekletter. We hebben dat de afgelopen Beleef de Lentejaren vaak kunnen waarnemen en ook dit jaar vliegen ze elkaar met enige regelmaat weer in de veren. Op de locatie in Harreveld waren het vooral de holenduiven die voor beroering zorgden. Dat ging er soms zo stevig aan toe dat de veren in het rond vlogen en het mannetje de kast bijna niet meer in durfde. In Winterswijk zijn het vooral kauwen die hun zinnen gezet hebben op de nestkast.

Kamikazepiloten

Op het erf vliegen twee paartjes kauwen rond en beide hebben ze grote belangstelling voor de woonstee van de uilen. Al sinds het begin van de winter komen ze meerdere malen per dag inspecteren of de bewoners thuis zijn. Wie weet zijn ze met de zuiderzon vertrokken en staat de woning leeg; ze blijven hopen. De steenuilen, met name het mannetje, verdedigen hun domein fel. De kauwen krijgen meestal amper de kans door de invliegopening naar binnen te gluren, of ze worden als op hun huid gezeten door ten minste één rechtmatige eigenaar. Soms worden ze zelfs door twee uilen tegelijk onder vuur genomen zoals in het clipje ‘(uilen zijn) een kauwenplaag’ te zien is. Als een soort kamikazepiloten storten de uilen zich op de potentiële krakers. Ze laten geen misverstand bestaan over de vraag wie de oudste rechten heeft.

Bijzondere gast

De grote zilverreiger die op een ander clipje te zien is, heeft geen belangstelling voor de nestkast. Hij is meer geïnteresseerd in het waterleven in de kleine drinkpoel. Overigens wel vrij bijzonder, zo’n grote witte reiger in je wei. In de jaren 90 was het een uiterst zeldzame broedvogel, met name in de Oostvaardersplassen en waarnemingen in het binnenland waren al helemaal een bijzonderheid. Vanaf 2000 stijgt het aantal broedparen langzaam tot zo’n 230-240 in 2015, zo lezen we in het recent verschenen ‘Broedvogels in Nederland 2015’ van de zusterorganisatie van Vogelbescherming: Sovon. Het grootste aantal nesten bevindt zich ieder jaar in de Oostvaardersplassen, het onvolprezen natuurgebied tussen Lelystad en Almere. In 2015 broedden er maar liefst 171 broedparen.

Voor wie erin geïnteresseerd is, het rapport over 2015 is gratis te downloaden op de site van Sovon.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs