Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Beroemd

Caroline Walta, STORK | zondag 26 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1009x

Door de webcam is dit ooievaarnest toch een beetje 'beroemd' geworden. Vandaag nam ik met TV West een kijkje bij een vorige plek uit Beleef de Lente.

In tien jaar (!) Beleef de Lente hebben we deze plekken voor de camera gehad:

2017, 2016, 2015 Gennep (nest op gebouw)
2014 en 2013 Ankeveen (nest op paal)
2012, 2011, 2010 Gorssel (nest in boom)
2009 Den Haag (nest in boom)
2008 en 2007 Schoonrewoerd (nest op gebouw)

In dit overzicht kun je goed zien dat ooievaars op verschillende plekken nestelen (gebouw, paal, boom), als het maar hoog genoeg is om vrij te kunnen aan- en afvliegen. Verder houden de vogels van uitzicht over het gebied waar ze voedsel zoeken. Bovendien is het handig om eventuele kapers op de kust goed te kunnen zien aankomen.

Vanmorgen mocht ik samen met Monique van den Broek (ook zo'n bevlogen STORK vrijwilliger) aan TV West vertellen over één van deze vorige ooievaarsnesten van Beleef de Lente: Den Haag. Het is in 2007 gemaakt op een gesnoeide populier in de speeltuin van de Britse School*. De webcambeelden zijn niet meer openbaar, maar ik mag nu en dan aanschuiven achter de computer van de school.

Hoewel het Beleef de Lente nest dit seizoen in Gennep staat, vind ik het leuk om jullie af en toe "mee te nemen" naar andere ooievaarsnesten. Tot volgende week!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs