Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Aandachtige toehoorders in Capannori, provincie Lucca, Toscane

Door Joep van de Laar

Nacht van de Steenuil

Joep van de Laar, STONE | woensdag 22 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 976x

We weten toch... de nacht en de steenuil horen toch bij elkaar? Tuurlijk, maar de Nacht van de steenuil is ook de naam voor een evenement dat in diverse Europese landen wordt georganiseerd.

Het idee voor de Nacht van de steenuil ontstond in 1995, in Frankrijk. Het doel is het grote publiek kennis te laten maken met de steenuil, en met diens collega-nachtroofvogels. Sindsdien wordt het evenement eens per twee jaar in diverse Europese landen georganiseerd. A.s. weekend (25 maart) is dat bijvoorbeeld het geval op diverse lokaties in Vlaanderen

De steenuil in Italië

Italië is een belangrijk land voor de steenuil. De soort komt wijd en zijd voor. Het ontbreekt dan ook niet aan steenuilvriendelijke landschappen met volop nestgelegenheid en voedsel in de aanbieding. Zelfs in een aantal grote steden komt de steenuil tot broeden, zoals in Rome en tot twee jaar geleden ook in de tuinen achter mijn appartementje in het centrum Lucca, Toscane, mijn huidige tijdelijke verblijfplaats.

De Nachtviering

Hier in Italië vond het evenement plaats in het weekend van 10/11 maart. Verspreid over heel Italië waren er zeker 70 lokale initiatieven voor de Notte della Civetta. Dat alles gecoördineerd door de landelijk opererende Gruppo Italiano Civette, een soort Italiaanse STONE. De opzet is overal ongeveer gelijk. Na een inleidend verhaal over het leven van de steenuil en andere nachtroofvogels volgt een excursie in de omgeving, op zoek naar roepende uilen. Men hanteert op deze avonden het motto van Willem Kloos, de grote Nederlandse dichter van weleer: 'de natuur is mooi maar je moet er iets bij drinken'. Best gezellig, dus.

Hier in de buurt

Een van de activiteiten vond plaats in Capannori, op luttele afstand van Lucca. Mijn steenuilvriend, dierenarts Riccardo Gherardi, stond samen met de lokale afdeling van het Wereldnatuurfonds en de gemeente Capannori garant voor een meer dan geslaagde avond. Een hoogtepunt voor de bijna 70 aanwezigen (waaronder 10 kinderen) was de vertoning van de video met de samenvatting over het broedseizoen 2016 van ons Winterswijkse steenuilkoppel.

Beleef de Lente heeft er die avond zeker een aantal fans bijgekregen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs