Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

In weer en wind

Jessika Rietveld | maandag 27 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1208x

Paartjes van de blauwe reiger hebben het niet altijd makkelijk. Als het flink waait, is het behoorlijk lastig om op het nest te blijven zitten.

Hoge bomen...

Blauwe reigers bouwen hun nesten hoog in de bomen, maar waarom doen ze dat? De belangrijkste reden waarom reigers in hoge bomen broeden ligt bij de mens. Voordat de reiger in Nederland een beschermde diersoort werd, werden ze gezien als zeer hinderlijk en werd er op hen gejaagd. In sommige landen is dat nog steeds zo. In landen waar de reiger nog steeds wordt bejaagd, vind je de kolonies in zeer hoge bomen in afgelegen gebieden. In gebieden die niet of minder door de mens verstoord worden, nestelen de reigers laag, ook als er hoge bomen aanwezig zijn. En dat is eigenlijk heel logisch. Hoe hoger de bomen, hoe minder beschutting er is en hoe groter het risico is op stormschade.

Storm

Voorjaarsstormen kunnen grote schade aanrichten in reigerkolonies. Nesten kunnen met tak en al van de boom afgerukt worden. Eieren en jongen kunnen uit het nest waaien en nesten kunnen worden verlaten. De schade is dan in kolonies die gebouwd zijn in hoge bomen veel groter dan in lager gelegen kolonies. Oude nesten, die met de jaren steeds groter en zwaarder worden, zijn ook gevoeliger voor storm, omdat dan de kans toeneemt dat de tak waarop het nest gebouwd is afbreekt. 

Onze reigers in een 'storm'

Vorige week zondag stond er een behoorlijk harde wind en in de video 'In weer en wind' is duidelijk te zien hoe veel het nest van onze reigers dan heen en weer beweegt. De ouder die in het nest aanwezig was, had even flink wat moeite om het evenwicht te houden.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs