Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Scholekster / Shuttestock

Even voorstellen: de scholekster

De scholekster is de enige weidevogel die ook op daken broedt. In de traditionele broedgebieden gaan de aantallen scholeksters hard achteruit, maar in de stad doen ze het beter. De scholekster is dus ook een echte stadsvogel geworden. In agrarische gebieden waar aan intensieve weidevogelbescherming wordt gedaan – zoals polder Eemland – doen de scholeksters het nog wél goed.
Scholekster / Elwin van der Kolk Scholekster / Elwin van der Kolk

De scholekster in het kort

Aanwezig: In het broedseizoen in heel Nederland, buiten het broedseizoen langs de kust.
Voedsel: wormen en emelten (larven van langpootmuggen)
Aantal in Nederland: ongeveer 30.000 broedparen
Broedtijd: april-juni
Aantal eieren: 3-4
Aantal legsel: 1
Broedduur: 27 dagen
Uitvliegen: De kuikens verlaten direct het nest en kunnen na ongeveer 35 dagen vliegen.

Scholekster / Jelle de Jong Scholekster / Jelle de Jong

Waar leven Scholeksters?

Buiten het broedseizoen overwinteren alle scholeksters langs de kust. In het broedseizoen zijn ze door heel Nederland te vinden behalve op de Veluwe. Ze broeden op de kwelder, in agrarische gebieden en in steden op platte daken. De aantallen broedparen gaan hard achteruit, maar in de stad brengen ze relatief veel jongen groot.

Scholekster met jong / Janet Bos Scholekster met jong / Janet Bos

Nest

Het nest van de scholekster is niet meer dan een kuiltje in de grond, spaarzaam bekleed met wat schelpjes, steentjes of stro. Ze broeden ook op grinddaken en op paaltjes. Broedt van half april tot eind juni. Het mannetje draait een aantal kuiltjes. Het vrouwtje kiest vervolgens in welke ze 3 of 4 eieren legt. Het broeden wordt eerlijk tussen de twee ouders verdeeld en na 27 dagen kruipen de kleine scholeksters uit het ei. Dezelfde dag nog verlaten ze het nest en gaan ze aan de wandel, maar ze worden nog lang gevoerd door de ouders.

Scholekster / Ton Petrus Scholekster / Ton Petrus

Voedsel

In tegenstelling tot bijvoorbeeld kieviten zijn scholeksters weidevogels die hun jongen voeren. Dat is nodig ook, want ze broeden steeds vaker op daken en op het dak is vaak niks te eten te vinden. De ouders halen de wormen en emelten uit de bermen en grasvelden om het gebouw en voeren de jongen op het dak. Als je een volwassen vogel met een worm in de snavel naar een dak ziet vliegen, weet je zeker dat er jongen zijn! Op het boerenland waar de camera nu staat, kunnen ze lekker dichtbij voedsel voor hun jongen vinden.

Waar staan de webcams?

De waterfabriek van Assen

Het paartje scholeksters broedt op het dak van de waterfabriek in Assen. Dit is 1 van de 12 waterfabrieken van het Drentse drinkwaterbedrijf WMD. ‘Nadat we grondwater hebben opgepompt in het waterwingebied, zuiveren we dit in een aantal stappen tot drinkwater. Via het leidingnet pompen dit vervolgens naar iedereen thuis. Het drinkwater dat we hier produceren stroomt bij inwoners uit Assen en omliggende dorpen als Rolde en Ter Aard uit de kraan.’

Video in nieuw venster openen

Een handje helpen

Weet je zelf ook een scholeksternest op een dak? Geef het nest dan door via www.scholeksterophetdak.nl. Op deze manier draag je bij aan het onderzoek naar scholeksters. Ook vind je er tips hoe je scholeksters kunt helpen. Met een stukje gaas voor een open afvoerpijp zorg je er bijvoorbeeld voor dat de scholeksterkuikens niet in het riool verdwijnen.