Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | vrijdag 12 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 173x
Nou kennen jullie ons ondertussen als serieuze onderzoekers, die daar natuurlijk het fijne van willen weten. Hoe zit dat nou met die muis tussen de eieren ? We zetten eens even een paar theorieën op een rijtje. Kijken of we hier chocolade van kunnen maken.
Dat op een gegeven moment de kuikens vanuit het ei tegen het vrouwtje beginnen te ‘praten’ hebben we natuurlijk al wel eens uitgelegd. Een goed voorbeeld van zo’n gesprek vind je in dit blog van een paar jaar terug. Dus zou het kunnen zijn dat vanuit E1 al geroepen werd of er even wat eten bezorgd kon worden? Bij het verschijnen van dit blog is E1 nog net geen 20 dagen oud en hoewel de ontwikkeling daarbinnen zeker niet stilgestaan heeft is de kans niet heel groot dat er al iets in zit dat meer geluid kan voortbrengen dan ‘blub…blub’. Een bestelling via thuisbezorgd zit er dan ook niet in, dus ik denk dat we deze theorie wel rustig naast ons neer kunnen leggen.
Da’s best een interessant idee natuurlijk, zeker als je zoveel eieren hebt dat het allemaal maar net eronder past. Gewoon, hup een kruik met een bontjas erbij om de boel een beetje extra warm te houden. Nou is de muis in kwestie inmiddels al niet echt lekker warm meer, maar zo’n bontjasje is natuurlijk wel een mooie tochtstrip om de boel een beetje tegen afkoeling te beschermen.
Nou is dat bij 7 eieren nog niet echt nodig. Je kunt soms goed zien dat V ze mooi in een ovaaltje legt zodat haar lijf er precies op past (Ik ben nog steeds iedere keer verbaasd over de vanzelfsprekendheid waarmee dit soort dingen gebeuren). Nou betekent dat niet dat alle eitjes precies evenveel verwarmd worden. De eitjes in het midden liggen op de meest gunstige plek en daar zal dan ook de ontwikkeling van het embryo harder gaan dan bij de eitjes die aan de buitenkant liggen. Maar ook daar is aan gedacht, want bij het ‘eitjes keren’ wordt er niet alleen gekeerd, maar de eitjes worden ook een beetje door elkaar gehusseld, zodat iedereen ongeveer net zo lang op de lekkerste plek ligt. Dus zo’n kruik lijkt misschien handig, maar is niet echt nodig en na een tijdje begint ie toch wel een beetje te ruiken en ook weer uit zichzelf te bewegen… Dus deze theorie gaan we ook niet accepteren.
Met een man die regelmatig de voorraadkasten afsnuffelt of er nog iets lekkers in huis is, is er bijna geen plek veilig om je prooi neer te leggen. Tenzij natuurlijk…. je het eten onder jezelf verstopt! Daar zoekt ie nooit.
Ik hoop echt dat deze theorie waar blijkt, want dan hebben we iets fantastisch ontdekt. Dus M heeft zijn voorraadkast buiten en V verstopt haar eten tussen de eieren. Hahaha, of we dit ooit bewezen krijgen weet ik niet, maar het is nu al mijn favoriete theorie.
Dat is natuurlijk ook een mooie gedachte. M komt laat thuis, want hij moest weer eens overwerken en V denkt ‘oh, maar dan warm ik zijn kliekje alvast even op, want hij heeft het al zo zwaar de zwoeger’. Ik geloof niet dat we ooit verschil hebben gezien in de gretigheid waarmee verse of afgekoelde prooien naar binnen worden gewerkt. Zelfs die stijfheid lijkt geen enkel probleem, ook niet bij grotere prooien. Dat blijft ook wel iets wonderlijks hoe die grote stijve brokken naar binnen gewerkt worden, maar dat maakt deze theorie ook niet een heel waarschijnlijke. En wat V natuurlijk ook niet wist, is dat M inmiddels onderweg nog naar de snackbar is geweest.
We gaan er denk ik niet achter komen waarom ze dit nu deed, tenzij het nog een paar keer terugkomt natuurlijk, dan duiken we er weer bovenop. Mocht je er ondertussen zelf nog eens over na willen denken, dan vind je hier het mooie clipje waar je het allemaal nog een terug kunt kijken.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..