Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

“Een ei uit iemands gat kijken”

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 5 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 590x

“Een ei uit iemands gat kijken” – kent u dit spreekwoord? Het betekent zeer nieuwsgierig zijn. En dat zijn we! Wanneer komt het eerste ei van het Beleef de Lente-kerkuilenpaar?
Eerste gemelde ei in Terwolde

Uit betrouwbare bron…

…is gemeld dat een kerkuil in Terwolde onlangs op 26 maart al haar eerste ei heeft gelegd. Deze nestkast wordt ook al jaren met een camera gevolgd. Vaak komt er een vroege melding van een eerste kerkuilen ei uit deze nestkast. Bij Beleef de Lente is het nog niet zover. Toch zijn er signalen dat de eileg aanstaande is.

Voorjaarsschoonmaak of nesteldrang

Het vrouwtje van de kerkuil verpulvert braakballen. Dat zien we de laatste dagen voor de camera gebeuren. Trouwe kijkers weten zeker dat ze dit gedrag herkennen van vorig jaar. Voor 'nieuwe' kijkers: dit is vermoedelijk een teken van nesteldrang, ze is bezig om een zacht nest te maken.

Wat is een braakbal?

Die braakballen, ook wel uilenballen genoemd, bestaan uit onverteerbare prooi-resten van uilen. Denk aan botjes en het haar van een muis. Ze worden uitgespuugd. Een braakbal van de kerkuil heeft meestal een ovale vorm en is ongeveer 3 tot 7 cm lang.

Braakballen uitpluizen

Wat een kerkuil eet, is goed onderzocht. Dat kan gemakkelijk, omdat kerkuilen braakballen achter laat. De braakballen bevatten onverteerbare prooiresten. Door die uit te pluizen, kan je het menu vast stellen.

Het voedsel van de kerkuil bestaat normaal gesproken grotendeels (98%) uit woelmuizen (o.a. veldmuis, aardmuis, rosse woelmuis), spitsmuizen (o.a. huis-en bosspitsmuis) en ware muizen (huismuis en bosmuis). Buiten de kaart om eet de kerkuil ook nog vogels, kikkers en ongewervelden (wormen, kevers, spinnen).

Jachttechnieken

De kerkuil gebruikt verschillende jachttechnieken om prooien te vangen. Bij een ervan vliegt hij laag en traag, niet hoger dan drie meter. Hij volgt daarbij een vaste route en gebruikt zijn ogen om prooien op te sporen. Een andere techniek is jagen vanaf een vast punt, bijvoorbeeld een paaltje. Dan wacht de kerkuil totdat een prooi langs komt getrippeld.

'Bidden' doen kerkuilen ook. Hierbij hangen ze geruisloos wapperend met hun vleugels op één plek in de lucht. Hun prooien weten niet wat er boven in de lucht gebeurt.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs