Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Kuikens zien voor het eerst een mens.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Tot de dood hen scheidt: kuikens hebben een ring.

Bart Franken | dinsdag 30 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 563x

De kuikens hebben vandaag een ring gekregen van de ringers, een aandenken voor het leven. In dit blog een kort verslag.
Jongste telg "Biskuuk" wordt gewogen.

Hoewel de kuikens na het uitvliegen ieder hun eigen weg zullen gaan en hoogst waarschijnlijk elkaar nooit weer tegen komen, zijn ze toch voor altijd een beetje met elkaar verbonden door de ring die ze vandaag hebben gekregen. Een ring die ze hun hele leven bij zich zullen dragen tot hun dood. Hierbij een videoverslag en blog van het ringen.

Ring is identiteitsbewijs

De ringen die de kuikens hebben gekregen, zijn ieder uniek. Geen enkele andere levende Bosuil heeft dezelfde ring. Op deze manier kunnen we (mochten we de uilen later ergens terugvinden of vangen) aan het ringnummer zien met wie we te maken hebben. Door het ringnummer in te voeren in de database, krijgen we alle bekende gegevens. Hun geboorteplaats, hun leeftijd, of we ze al vaker terug hebben gezien, waar dat dan was en alle gegevens die je nog meer kunt bedenken, zolang we ze kunnen verzamelen doen we dat. Zo komen we meer te weten over de uilen.

Hebben de kuikens hier geen last van?

Uiteraard is het ringen voor de kuikens altijd een stress momentje. Voor hen is dit de eerste (en hopelijk laatste) directe aanvaring met een mens-dier. Ze kennen ons natuurlijk niet. Het kenmerkende 'klakken' met hun snavel, doen ze wanneer ze zich bedreigd voelen. Zoals gisteren al in het blog vermeld en waarschijnlijk ook door de live-kijkers vanmiddag gezien, was het even bijkomen van de schrik. De kuikens maken het inmiddels weer goed. Ook de ring zelf levert geen enkele hinder of schade op voor de kuikens. De ring is zo aangebracht dat deze los om de poot zit en ook comfortabel blijft zitten als de uilen straks volwassen zijn. De ring weegt ook praktisch niks en zit voor de uilen niet op een hinderlijke plek.

De gegevens

De ringnummers

Ons oudste kuiken "Kuukeen" gaat voortaan door het leven als nr "90 rechts".

Het jongste kuiken "Biskuuk" zal voortaan bekend staan als nr "91 links".

Dat betekent dus dat ze beiden de ring om een andere poot hebben. Voor ons ook fijn, dan kunnen we ze vanaf nu makkelijker uit elkaar houden. Ik zag op de chat toch steeds regelmatiger twijfel "Was dat nou die of die?".

Het gewicht en de vleugellengte

Enigzins bijzonder was de jongste ook de zwaarste van de twee, ondanks dat hij wat kleiner is!

Ik ben nog wel even benieuwd hoe laat en hoeveel Biskuuk nog had gegeten voor het eten ten opzichte van zijn oudere broertje/zusje... (Daarom ga ik 's ochtends voor het ontbijt ook altijd op de weegschaal staan :-) ). Hierbij vleugellengte (VL) in millimeter en gewicht (G) in gram:

90 rechts:  VL: 131 mm en G: 337 gr.

91 links: VL: 126 mm en G: 346 gr.

In verhouding tot voorgaande jaren

Ik heb de gegevens van 2019, 2018 en 2017 er even bijgepakt ter vergelijking met dit jaar.

In 2017 hadden we 2 kuikens:

nr. 1 was VL: 152 mm en G: 354 gr.

nr. 2 was VL: 137 mm en G: 359 gr.

In 2018 waren er ook twee kuikens:

nr. 1 was VL: 131 mm en G: 307 gr.

nr. 2 was VL: 109 mm en G: 275 gr.

In 2019 was er een kuiken, ons zorgenkindje:

VL: 146 mm en G: 333 gr.

Het is wat lastig om nu echt te zeggen of de kuikens dit jaar te zwaar zijn of op het gemiddelde zitten, daarvoor moeten we dieper in de statistieken duiken, maar het valt in ieder geval wel op dat de kuikens goed op gewicht zitten in verhouding tot de afgelopen jaren. Hier komt ook het harde werk van degene om de hoek kijken die alle onderzoeksgegevens van de livestream voor ons bijhouden in de onderzoekssheet. Uiteindelijk kunnen we aan de hand van alle prooiaanvoer in combinatie met dit soort gegevens, hele interessante data halen en mogelijk ook verbanden leggen tussen wat de kuikens te eten krijgen, hoeveel voedsel er is en hoe goed de kuikens het doen. Renée kan jullie daar ook van alles over vertellen, zij werkt veel met de statistieken.

Voor nu wederom hulde en dank aan de ringers voor hun werk. Hopelijk gaan we in de toekomst nog iets van de kuikens horen/zien.

En nu?

Nu is het verder genieten van de beelden. De komende tijd staan veel rek-, strek- en vliegoefeningen op het programma. Blijf dus vooral kijken en geniet van de mooie beelden. Voor je het weet, zijn ze gevlogen!


Bart





clip van het ringen. Credits: Clipmaker Emil!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs