Navigatie overslaan
Pimpelmees jong / Meike van Arendonk Fotogalerij Alle berichten
Pimpelmees jong / Meike van Arendonk Fotogalerij Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Weesvogel gevonden: wat nu?

Geplaatst op 28 maart 2014

Drama in de tuin! Een jonge vogel, nog niet goed in de veren: soms hard piepend, dan weer miezerig in een hoekje. Oudervogels in geen velden of wegen te bekennen, het beestje kan niet vliegen, zoekt geen eten en lijkt aan zijn lot overgelaten. Overal liggen katten op de loer, of kraaien, of de hond van de buren. Wat moet je doen?

Help het dier door het met rust te laten. Dat is écht in het belang van de vogel. Als het lukt, kun je het jong wat hoger neerzetten, op een tak in een dichte boom of struik. Houd je kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen. Als het beestje gewond is (hangende vleugel, slepende poot, bloed op de veren), bel dan een vogelasiel.

Waarom met rust laten?

Dit is normaal vogelgedrag. Jongen groeien zo snel, dat het nest op een gegeven moment te klein is en ze eruit moeten. Ze brengen die eerste dagen op de grond door en lijken verweesd, maar zijn het niet. De ouders zijn in de buurt voedsel aan het zoeken en weten door de bedelroep waar de jongen zitten. Na een dag of vier, vijf, soms eerder, kan een jong vliegen en zichzelf in veiligheid brengen.

Maar… hij redt het nooit!

Een jong vogeltje moet de kunst van het overleven afkijken van de ouders. Veilig in een kartonnen doosje, ontneem je die mogelijkheid met alle gevolgen van dien. Het is trouwens ook tegen de wet. Niet alle jongen zullen het redden, de natuur is hard, maar zij die het overleven, zijn klaargestoomd voor een leven in het wild.

Deel je ervaring

We zijn benieuwd naar alle verhalen en foto’s van jongen die in blakende gezondheid groot zijn gebracht, maar ook van alle frustraties en ontzettend onhandige dingen die jonge vogels doen. Deel je ervaringen op onze Facebookpagina.