Navigatie overslaan
vrouwtje merel / Shutterstock Alle berichten

vrouwtje merel / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Vijf tips om van elke tuin een mereltuin te maken

Geplaatst op 16 maart 2020

Wilt u ook een broedend stelletje merels in uw eigen tuin? Maak dan een mereltuin met deze vijf tips.

De merel pronkt al bij de vijver van Beleef de Lente, maar is nu dankzij een nieuwe camera ook live in haar nest te zien! Kijkt u mee?

Maar, ook de merels in eigen tuin moeten we niet vergeten. Ze zijn nu nog op zoek naar een goed territorium om te broeden en hebben daar een paar specifieke wensen bij. Die hebben we voor u op een rijtje gezet. Lijkt het u leuk, een broedend merelstelletje? Gebruik dan deze tips en maak een mooie mereltuin. 

Merel / Shutterstock

1. Grasveldje

Merels zijn gek op wormen en die vinden ze in uw gazon. In een echte mereltuin mag een klein grasveldje daarom niet ontbreken. Al zaait u maar een paar vierkante meter graszaad in, dan zijn ze al blij en is het territorium naar hun gevoel compleet.

2. Klimplanten

Een klassieke nestelplek voor merels is een lekkere dichte klimop. De bladeren bieden bescherming tegen katten en andere rovers en de late bessen zijn welkom voedsel voor de ouders. Maar ook andere klimplanten zoals klimhortensia, klimroos, hop of wilde kamperfoelie weten ze te waarderen.

Merel / Elwin van der Kolk

3. Appels

Merels en andere lijsterachtigen houden van fruit en zijn best bereid er ruzie om te maken. Leg een paar halve appels of peren voor ze op de grond in de tuin en strooi er wat rozijntjes bij. Dan is de kans groot dat binnen de kortste keren niet één maar twee merelstelletjes in uw tuin willen broeden.

4. Struiken met bessen

Struiken met bessen zoals de lijsterbes of vuurdoorn bieden niet alleen de merel, maar ook alle andere tuinvogels beschutting, veiligheid, een mogelijke broedplaats en voedsel in de herfst. 

5. Rommelhoekjes met bladeren

Ruim de tuin niet spik en span op, maar laat her en der in een paar rommelhoekjes wat bladeren en takken liggen. Of maak een composthoop. Kleine diertjes leven onder de bladeren en tussen de takken en dat maakt het voor de merel makkelijker om voedsel voor de jongen te vinden.

Laat ook in de herfst zoveel mogelijk bladeren liggen: in de border of onder de heg of tuinbank. Met precies hetzelfde doel.

MijnVogeltuin

Ziet u nooit merels en bent u benieuwd of ze eigenlijk wel bij u in de buurt wonen? Anders bent u maar in de weer met die mereltuin en is het misschien voor niets. U komt erachter als u gaat naar www.mijnvogeltuin.nl en daar de postcode-vogelcheck doet. U ontdekt dan ook welke vogels nog meer in uw buurt leven en wat u voor hén kunt doen. 

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf begin maart tot eind juli aan bij verschillende vogelsoorten zoals de visarend, oehoe, steenuil, ooievaar, bosuil en nog veel meer.

Kijk weer mee!

Meer over

bladeren voeren klimop tuintip merel struiken vogeltuin bessen

Deel dit bericht