Navigatie overslaan
Huismus en ringmus in waterschaal / Shutterstock Alle berichten
Huismus en ringmus in waterschaal / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Recycle wat voor een vogelbad

Geplaatst op 18 mei 2022

Ga op zoek in garage, kelder of schuur naar materialen om samen met de (klein)kinderen een vogelbad te knutselen. De vogels kunnen gewoon niet zonder. Daarbij: recyclen is duurzaam en het kost niets.

Vogels hebben het hele jaar vers drinkwater nodig om niet uit te drogen en om te badderen. Dat badderen is van levensbelang, want vogels wassen zich niet alleen, maar smeren ook vet over hun veren. Zo blijft hun jas goed isolerend en water afstotend.

U kunt een vogelbad kopen, maar leuker is het om er samen één te maken van materialen die u waarschijnlijk toch al in garage, kelder of schuur heeft liggen. Laat u inspireren door deze tips en ga met de (klein)kinderen op jacht naar vogelbad-materiaal.

Roodborst / Pixabay Roodborst / Pixabay

1 Deksel, pan of soeplepel

Toegegeven: een deksel van een pan heeft vaak een handvat bovenop en als u het dan omdraait om te vullen met water, blijft het helemaal niet staan. Dat is gelukkig gemakkelijk op te lossen. Zoek samen naar drie of meer dikke stenen en leg ze eronder. Of, als het een oude koekenpan is, gebruik dan de pan zelf. Ook een oude soeplepel kan dienst doen als drinkbakje: echt een eyecatcher. Al wordt het badderen dan wat moeilijker.

2 Bloempot-onderzetter

Misschien slingert in uw schuur wel een ongebruikte terracotta bloempot-onderzetter rond. Zet een lege bloempot op zijn kop als een soort voetstuk, onderzetter erop en klaar is het vogelbad. Om het geheel wat op te fleuren, kunt u pot en onderzetter ook nog verven met acrylverf en daarna lakken om te voorkomen dat de verf er net zo hard weer afbladdert.

Waterschaal in tuin / Fred van Diem Waterschaal in tuin / Fred van Diem

3 Oud servies

Oude borden en schalen lenen zich voor een zeer decoratief vogelbad. Leg in hoge schalen wel een paar stenen, zodat het water niet dieper is dan vijf centimeter. Anders gebruiken de vogels het namelijk niet, omdat de meeste niet van diep water houden.

Met kit kunt u zelfs hele serviesstapels maken: wissel kannen en kopjes af met borden of schalen en werk van breed (onder) naar smal (boven). Zo maken jullie een prachtige etagere. De kinderen mogen natuurlijk het water erin doen, voorzichtig in het bovenste kopje en dan stroomt het steeds een plateautje lager.

Vogels Junior speciaal voor jou

Vogels Junior gaat over beesten, buiten en beschermen en is speciaal bedoeld voor jou! Je vindt er de mooiste foto’s, posters, gekke weetjes en nuttige informatie over dieren en het beschermen van natuur. 

Lees meer

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck