Alle berichten

Nieuw: vogelrijke fietsroutes

Geplaatst op 23 juli 2019

Vogelbescherming heeft twee fietsroutes uitgezet langs de Friese en Noord-Hollandse IJsselmeerkust. Precies de plekken waar we samen met andere natuurorganisaties werken aan een natuurlijker IJsselmeergebied.

Goed voor vogels

Door aflopende oevers te maken en het waterpeil aan te passen, zorgen we ervoor dat vogels meer leefruimte krijgen en meer voedsel kunnen vinden. We richten paaiplaatsen in voor vissen die zich vervolgens verspreiden over het IJsselmeer. Goed voor de visstand én goed voor visetende vogels zoals visdiefjes en visarenden.

De Friese route – 54 km

Het eerste deel van de Friese fietsroute volgt de IJsselmeerkust. Meteen lekker uitwaaien dus! Het tweede deel voert door het prachtige en bosrijke Gaasterland. Onderweg zijn er tal van afstappunten waar u kunt genieten van de vogels en het omringende landschap. Verspreid over de route liggen diverse horecagelegenheden waar het goed toeven is.

De Noord-Hollandse route – 36 km

U fietst op de heenweg langs het IJsselmeer richting het voormalige eiland Marken. Op de terugweg rijdt u dwars door het weidse Waterland: een oer-Hollands veenweidelandschap met schilderachtige dorpjes. Langs de route zijn verschillende vogeluitkijkpunten en horecagelegenheden. Ook een wandeling maken behoort tot de mogelijkheden. U komt langs twee mooie wandelroutes van Staatsbosbeheer (2 km en 9 km).

Even voorproeven

 

TIP

De sierlijke visdief is ambassadeur van het IJsselmeergebied. U herkent hem aan zijn knalrode snavel en poten, maskerachtige kop en puntige vleugels. Als hij een prooi in het water ziet, neemt hij een pijlsnelle duik en komt vrijwel meteen weer tevoorschijn met een spierinkje of ander klein visje in zijn snavel. Van juli trekken ze tot in het najaar al weer richting hun overwinteringsgebied in het zuiden. In onze online Vogelgids vindt u nog meer informatie over deze behendige vlieger. 

Wij wensen u veel fiets- en vogelplezier!

De 101 mooiste vogelkijkgebieden

Wie er graag op uittrekt, vindt in deze gids de mooiste gebieden met een grote kans om vogels te spotten. Met kaartjes, fiets- en wandelroutes en beschrijvingen van vogels die onderweg te zien zijn. 
Kom langs in onze winkel

of kijk in onze webshop

Ga eens mee op vogelexcursie

Deskundige vogelgidsen nemen u tijdens de excursies van Vogelbescherming mee naar de mooiste vogelkijkplekken van Nederland. Met hun gepassioneerde uitleg ziet en hoort u altijd meer. De meeste excursies zijn gratis.

Iedereen is welkom

Meer over

visdief vogelskijken ijsselmeer noordholland friesland

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair