Alle berichten

Miljoenen zwierende migranten

Geplaatst op 30 oktober 2015

In het najaar zijn er zowat evenveel spreeuwen als mensen in ons land! Miljoenen migranten komen uit Rusland en Scandinavië om hier te overwinteren. Ontzaglijke spreeuwenwolken zwieren door de lucht. Waarom botsen ze nooit?

Spreeuwen, wel honderdduizenden, verzamelen zich om samen te slapen. Vooral in de namiddag en vooravond wervelen ze daarom zo mooi. In de groep slapen is veiliger, want veel ogen zien sneller een vijand dan weinig ogen. Bovendien is het voor een sperwer stukken moeilijker om een spreeuw te pakken uit een verwarrend krioelende zwerm. In de ochtend volgen de spreeuwen elkaar weer naar goede voedselplekken.

Personal space

Ze botsen niet en dat is knap. Iedere individuele vogel kan zijn eigen ‘persoonlijke ruimte’ handhaven. Ze voelen instinctief de afstand die ze moeten houden tot de vogels rondom hen. Zelfs als ze met hoge snelheid ontwijken, van koers veranderen, of snelheid verminderen. Dit geeft het werveleffect. De onderliggende processen zijn nog niet helemaal ontrafeld; er wordt volop onderzoek gedaan naar deze ‘zelfregulatie’.

Toverballen

Let wel: spreeuwen zien er nu heel anders uit dan in de zomer. Het zijn net toverballen. Jonkies beginnen bruin, in de winter zijn ze zwart met witte spikkels en een donkere snavel en in de zomer zijn ze helemaal zwart met een gele snavel! Om het nog onoverzichtelijker te maken zijn de jongen in hun eerste winter ook nog wel eens half om half. Al wel witte spikkels, maar nog een egaal bruine kop.

Resultaten Jaar van de Spreeuw

De spreeuw is een van de meest algemene soorten ter wereld, maar in Nederland worden de aantallen steeds kleiner. Sovon en Vogelbescherming riepen 2014 uit tot Jaar van de Spreeuw om de oorzaken van die achteruitgang te achterhalen en de soort beter te kunnen beschermen. In 2015 is een deel van het onderzoek voortgezet. De resultaten tot nu toe staan in deze mooie infographic.

 

Meer over

trekvogels spreeuw vogeltrek

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair