Navigatie overslaan
Sijs / Koos Dansen Alle berichten

Hilarische Tuinvogeltelling-perikelen en wat te doen

Geplaatst op 4 januari 2021

Heeft u ook een ‘gouden’ tuinvogel? Eén waarop u echt trots bent als hij zich vertoont? Vaak hebben ze de hinderlijke gewoonte niet op te komen dagen tijdens de Tuinvogeltelling - evenals alle andere vogels - of in de boom van de buren te gaan zitten. Zucht. Vijf tuinvogeltelling-perikelen en wat te doen.

Ieder jaar stromen de telefoontjes bij Vogelbescherming binnen tijdens de Tuinvogeltelling. Is dit nou een roerdomp in mijn tuin? (Eens was het antwoord ja! De gekste dingen gebeuren.) Kan mijn buurvrouw echt 25 merels in de tuin hebben? (Waarschijnlijker spreeuwen, dat filtert het computersysteem eruit.) En bovenal: de trots van mijn tuin, hij woont hier écht, maar hij liet zich niet zien in mijn teltijd! Mag ik die grote bonte specht/sijs/kuifmees toch doorgeven? (Nee, maar u kunt wel wat anders proberen, namelijk…)

Kuifmees voer / Pixabay Ik zie de kuifmees al dagen, met net níet tijdens mijn tel halfuurtje. Mag ik hem toch doorgeven? Kuifmees voer / Pixabay

1 De beste truc

Herkent u dit laatste probleem? Uw ‘gouden’ tuinvogel, die ene waar u iedere keer weer blij van wordt en die u zo graag wilt doorgeven. Maar jaar na jaar is het alsof de duivel er mee speelt: als u zit te tellen komt hij of zij niet. Wat te doen?

De beste truc: begin pas met tellen als uw bijzondere vogel zich laat zien. Op dát moment laat u gewoon uw half uurtje ingaan. U heeft tenslotte drie dagen de tijd, van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari. Als hij er op zondagmiddag nog niet is wordt het natuurlijk penibeler. Tel dan wat er wél is en bedenk: hij is waarschijnlijk wel geteld, alleen niet door u, maar door één van de buren. Zucht.

Tuinvogeltelling / Elwin van der Kolk Nul vogels, net als u zit te tellen, hoe bestaat het! Illustratie: Elwin van der Kolk / elwinvanderkolk.nl Tuinvogeltelling / Elwin van der Kolk

2 Nul, rotvogels

Ook komt het voor dat alle vogels van de aardbodem verdwenen lijken, als u met vier buurkinderen voor het raam zit met verrekijkers in de aanslag. Grrr, rotvogels, hoe moeten die kinderen nu ooit liefde voor natuur ontwikkelen. Niet getreurd: geef ze een mooie kleurplaat van de Tuinvogeltelling en stuur met waardigheid uw nul-telling in. Die is namelijk ook nuttig! Minder leuk voor de teller misschien, maar wel even belangrijk voor Vogelbescherming om te weten.

Houtduif huismus eekhoorn / Mieke Alberts via VIC Shit, heb ik weer. Mag ik ze wel tellen in de boom of op de schutting van de buren? Houtduif huismus eekhoorn / Mieke Alberts via VIC

3 Shit, hij zit in de boom van de buren

Ook altijd een lastig gevalletje: u ziet uw lievelingsvogel (of een andere) wel vanuit uw tuin, maar hij zit in de boom van uw buren, of op de schutting. Houtduiven hebben die hinderlijke gewoonte. De buurboom is klip en klaar: nee, dat telt niet mee. Ook overvliegende vogels of vogels in het weiland achter uw huis tellen immers officieel niet mee, alleen de vogels ín uw tuin. De schutting is een twijfelgeval: u moet hem niet tegelijkertijd met de buurman tellen, maar als u op verschillende momenten telt is het geen probleem.

Vogels vliegen immers altijd rond en worden op andere tijden ook door andere mensen geteld. Omdat dat er jaar na jaar hetzelfde aan toe gaat, zijn de jaargegevens en grote trends vergelijkbaar.

Sperwer houtduif / M. Peeks Serieus, het komt ook ieder jaar voor dat een vogel sterft voor de ogen van een teller. Wat dan? Sperwer houtduif / M. Peeks

4 Opgegeten, serieus?

Een situatie die redelijk zeldzaam moet zijn, maar desondanks tot onze grote verbazing ook jaarlijks voorkomt: een vogel sterft voor uw ogen. Bijvoorbeeld omdat hij net wordt gegrepen door een sperwer. Telt die mee of niet? In zo’n geval gaan we pragmatisch te werk. Hij was er toch? Dan telt ie mee, want om hem nou te negeren terwijl hij nog in leven was…

Ransuil / Liane Beens-Kranenburg via VIC De gekste dingen gebeuren. Ieder jaar. Ransuil / Liane Beens-Kranenburg via VIC

5 Nooit eerder gezien

Een boeiend tel-obstakel: er zit tijdens de telling een vogel in de tuin of op het balkon die u nog nooit hebt gezien en met de beste wil niet kunt determineren. Dat is waar we op hopen natuurlijk, iets bijzonders, een vondst! Maar hoe komt u erachter wat het is? Ten eerste: maak een foto, daarmee kunt u verder. Daarna heeft u een paar opties: kijk in onze digitale vogelgids of stuur hem aan ons met de vraag wat het is.

Of: gebruik de nieuwe web-app die we dit jaar hebben gemaakt voor de Tuinvogeltelling. Die heeft namelijk een herkenningstool én u kunt uw tuinvogels nog makkelijker doorgeven dan u gewend was: www.mijntuinvogeltelling.nl. Misschien ontdekt u deze telling wel uw nieuwe ‘gouden’ vogel!

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus