Navigatie overslaan
Visdief / Leo Hofland Alle berichten

Expositie de Stern verhuist naar kaasboerderij aan rand IJsselmeer

Geplaatst op 13 oktober 2022

Na Forteiland Pampus en de Afsluitdijk is de reizende tentoonstelling over de Stern en de IJsselmeernatuur vanaf oktober te zien in Katwoude. De tentoonstelling heeft onderdak gevonden in Kaasboerderij Henri Willig gelegen onder aan de dijk, tussen Monnickendam en Volendam. Een prachtige locatie met vogels op het erf, in de weilanden rondom de boerderij en op het IJsselmeer.

Bijzondere IJsselmeernatuur

Het IJsselmeergebied is een belangrijke plek voor honderdduizenden vogels, waaronder een aantal sternsoorten, om te rusten, voedsel te zoeken en/of te broeden. Een heel bijzonder natuurgebied dat meer aandacht en betere bescherming verdiend. Met de expositie over de visdief, reuzenstern, dwergstern, lachstern en zwarte stern vraagt de Vogelbescherming aandacht voor dit ondergewaardeerde gebied.

De expositie laat veelbelovende natuurontwikkelingen in het IJsselmeergebied zien en toont waar kansen liggen. Bezoekers kunnen er een interactief spel over het IJsselmeer spelen, 3D-tekeningen van de vijf sterns bekijken, luister naar mini podcasts van wereldrecordvogelaar Arjan Dwarshuis of neem een (droge) duik onder water! 

Zwarte stern / Shutterstock

Buiten vogels ontdekken

Een bezoekje aan De Stern wordt compleet door buiten op ontdekkingstocht te gaan met de gratis vogelkaart en een verrekijker. De vogelkaart is speciaal voor de omgeving rond de kaasboerderij gemaakt en laat zien welke vogels er voorkomen. De vogelkaart helpt bezoekers de verschillende vogels te herkennen voor wie het IJsselmeer zo belangrijk is. De verrekijkers kunnen bij de kaasboerderij worden geleend.

De Stern is een expositie van Vogelbescherming Nederland en mede mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij, provincie Noord-Holland, autobedrijf Stern, Prins Bernhard Cultuurfonds en Sportvisserij Nederland. Meerdere organisaties hebben inhoudelijk bijgedragen aan de expositie: Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging.

Online vogelgids

Ontdek meer dan driehonderd vogelsoorten in één online vogelgids met: vogelgeluiden, tekeningen, foto's, vogelaantallen en meer. In de online vogelgids van Vogelbescherming vindt u vogels die in Nederland voorkomen.  

naar de vogelgids

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herkent u vogels door het hele land! Ontdek welke soorten u tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar u op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder