Navigatie overslaan
Wadlopers Alle berichten

Wadlopers

Documentaire Wij & het Wad in première op 3 oktober

Geplaatst op 25 september 2020

Precies twee jaar na het succes van de natuurfilm WAD komt Ruben Smit Productions met een aanvullende opiniërende korte documentaire Wij & het WAD. Zoals de titel al doet vermoeden staat deze keer centraal hoe de mens zich verhoudt tot de Wadden. Wij & het WAD biedt een bloemlezing van visies waarbij vooral vogels een bijzondere rol spelen. Waar het wringt in het Waddengebied en wat we daaraan kunnen doen.

Een veelheid aan visies

Negen waddenprominenten vertellen in Wij & het WAD over hoe het wad hen raakt. Welke vogels waardevol zijn en hoe het wad hun leven veranderde. Over hoe ze hebben leren kijken met andere ogen. Waarom de natuur van het gebied in al z’n samenhang zo bijzonder is, hoe essentieel het is voor miljoenen vogels als kruispunt en rustplek in internationale vliegroutes. Over vroeger en over nu. Over hoe mensen op de Wadden bewegen. En over hoe dat soms misgaat op kleine schaal met loslopende honden, of al wadlopend over een hoogwatervluchtplaats voor vogels. En op grote schaal met de gevolgen van klimaatverandering, gasboringen, stikstof en zinkende containerschepen vol nutteloze plastic rommel. En vooral: over wat wij zelf kunnen doen voor het wad.

Ruben Smit: “Na de natuurdocu WAD werd mij steeds gevraagd, waar is de mens in dit verhaal...? In de docu Wij & het Wad gaan we nu zelfs verder, we kijken naar de mens én vragen iedereen mee te denken over ‘onze rol’ daarin.”

Poster Wij&hetWad / Vogelbescherming

Exclusief vertoond

Wij & het Wad duurt 20 minuten. De documentaire wordt vooralsnog exclusief vertoond als Waddencafé. De Waddencafés duren ongeveer een uur met een tentoonstelling, de documentaire én een discussie van ongeveer een half uur. Het doel van de Waddencafés is om deelnemers te inspireren en te laten reflecteren op hun eigen handelen. Ruben Smit Productions maakte deze documentaire in opdracht van Vogelbescherming Nederland.

De komende twee jaar reist het café langs bijzondere plekken zowel op de wadden als op de wal. Vanwege de coronamaatregelen zijn nog niet alle locaties vastgelegd.

Hoofdrolspelers

Voor deze documentaire interviewde de crew Arjan Dijkstra (beheerder Waddenunit,) Camilla Dreef (ambassadeur Vogelbescherming Nederland), Cinto Prosperori (directeur VVV Ameland), Ger van Langen (directeur Wagenborg), Ineke van Gent (burgemeester van Schiermonnikoog), Jaap Kloosterhuis (beheerder Staatsbosbeheer), Marin de Boer (Oerol), Richard Kiewiet (voormalig beheerder/ jachtopzichter Ameland) en Teun Talsma (boer/recreatieondernemer en kooier Schiermonnikoog).

Voorproefje Wij & het Wad

Video in nieuw venster openen

De Waddencafés zijn een productie van Ruben Smit Productions in opdracht van Vogelbescherming Nederland. Het is een activiteit van ‘Wij & Wadvogels’. In het meerjarige samenwerkingsprogramma ‘Wij & Wadvogels’ werken Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij & Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies.

Meer informatie over het Waddencafé en hoe het bij jou uit te nodigen.

 

Bezoek het Waddengebied

Ontdek de vogels die er leven en kom helemaal tot rust in die prachtige natuur. Op de website van www.beleefdewaddennatuur.nl vindt u de leukste activiteiten, de gratis wadvogel app, een interactieve kaart met fiets- en wandelroutes en nog veel meer!

Beleef de Waddennatuur

Gratis app Wadvogels

Miljoenen vogels maken gebruik van het Waddengebied. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je ze? Onze gratis app Wadvogels lost die problemen in één keer op.

Meer informatie en downloaden

Meer over

vogelskijken trekvogels waddengebied verstoring wijenwadvogels

Deel dit bericht