Navigatie overslaan
Fotohut Alblasserwaard / Hans Peeters Alle berichten
Fotohut Alblasserwaard / Hans Peeters Hans Peeters

Door Hans Peeters
Natuurjournalist

Fotohut van de maand Alblasserwaard deel 2

Geplaatst op 1 juni 2017

Hans Peeters en Rob Kempers zoeken de beste vogelfotohut van Nederland. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Als amateurfotografen verschuilen Hans en Rob zich vele uren in een hut en wachten vol spanning af. In Groot-Ammers staat de vrij nieuwe ‘Fotohut Alblasserwaard’.

Groene setting met sfeervolle achtergronden

Een half jaar geleden bezochten we Fotohut Alblasserwaard ook, die toen nog geheel nieuw was. We waren erg benieuwd hoe hij er in dit jaar getijde zou uitzien, meer ‘aangekleed’. Wel, de beheerders en de natuur hebben hun best gedaan. De omgeving van de hut gaat onder groen verborgen en er is weinig te zien van het bedrijventerrein, waarop de hut zich bevindt. Wilgen en geelbloeiend koolzaad zorgen voor sfeervolle achtergronden. In de toekomst neemt de groene aankleding nog meer toe. Het belangrijkste is: hoe zit het met de vogels? Zorgt het eerste broedseizoen voor verrassingen?

Fotohut Alblasserwaard / Hans Peeters Fotohut Alblasserwaard / Hans Peeters

Comfortabele fotohut

Binnen in de fotohut vind je alles wat een fotograaf zich wensen kan. Van luxe bureaustoelen, tot verwarming, elektriciteit (om accu’s op te laden), koffiezetapparaat (hoera) en… niet te vergeten een heus toilet met spoeling en gesloten deur. De hut biedt plaats aan drie personen. Je kijkt door spiegelglas naar buiten, zodat de vogels jou niet zien. Voor de lenzen zijn openingen gemaakt, die je via een stoffen mouw naar buiten steekt. Goed doordacht, slim gemaakt en geen verstoring.

Intussen hangt er een lange soortenlijst die de dagelijkse bezoekers bijhouden. Dat belooft wat.

Jonge spechten en waterhoentjes

Door de locatie op de grens van griend en bedrijventerrein zijn er de vaste tuinsoorten. Kool- en pimpelmees en ringmus broeden in de nestkasten op het terrein, terwijl groenling, vink, heggenmus, tjiftjaf en zwartkop hun nest bouwen in de dichte bosschage. Met een riante vijver en watertafel op ooghoogte, is er water in overvloed. Zeker later op de dag als het zomers warm wordt, nemen de vogels een verkoelend blad of komen er hun dorst lessen.

Ringmus / Rob Kempers Ringmus / Rob Kempers

Dat er op het terrein succesvol gebroed wordt bewijzen de grote bonte specht en het waterhoen. De hele dag scharrelt een paar waterhoentjes met vier kuikens in de omgeving van plas en dras. De gitzwarte jongen trippelen met hun buitenformaat poten achter hun ouders aan. Geregeld krijgen ze een mals stukje groen of smakelijk insect toegestopt.

Waterhoen / Hans Peeters Waterhoen / Hans Peeters

Ook een gezin grote bonte spechten vertoont zich regelmatig voor de lens. Wat een verschil tussen de oude vogels en de jonge. Pa en ma zien er afgetobd uit. Hun verenpak heeft te lijden gehad tijdens het broeden en het almaar in- en uitgaan van hun boomholte. De jongen ogen fris, pas gewassen en stelen de show met hun opvallende rode pet. Op sommige momenten houden zich vier spechten tegelijkertijd voor de hut op.

Grote bonte specht / Hans Peeters Grote bonte specht / Hans Peeters

Schuwe kraaiachtigen voelen zich hier thuis

Gaaien vliegen af en aan naar water en voer en zitten soms langdurig te poetsen. Ze vinden het prettig af en toe met hun poten in het water te staan. Wat zijn ze mooi met hun beige, bijna roze verenpak en felblauwe vleugelveertjes.

Gaai / Hans Peeters Gaai / Hans Peeters

Ook kauwen zijn de gehele dag van de partij en bekvechten voortdurend om de lekkerste hapjes. Zelfs een paar eksters heeft alle schuwheid verloren. Als eksters zeldzaam zouden zijn, kregen ze vast en zeker meer waardering dan nu. Dit geldt eigenlijk voor alle kraaiachtigen, die bij veel mensen op weinig sympathie mogen rekenen. Dit draagt er toe bij dat ze normaliter allemaal erg schuw zijn. Niet bij Fotohut Alblasserwaard. Een uitgelezen kans voor fotografen om de mooiste close-ups te maken.

Kauw / Rob Kempers Kauw / Rob Kempers

Verrassing van de dag

Onverwachts verschijnt een mandarijneend ten tonele. De kleurrijke eend neemt bezit van de watertafel, alsof het zijn dagelijkse bezigheid is. We weten niet of we blij moeten zijn met deze exoot, die vast en zeker ontsnapt is uit parkvijver of kinderboerderij. Maar zijn exorbitante verenpak schreeuwt om aandacht en dat krijgt hij ook. Voor de fotograaf een welkome afwisseling op deze warme dag.

Mandarijneend / Hans Peeters Mandarijneend / Hans Peeters

Reserveer tijdig

Het is slim om deze huurhut tijdig te reserveren, want de boekingen gaan snel. Alle informatie hierover vind je op fotohut-alblasserwaard.nl. O ja, je parkeert je auto op ongeveer 10 meter afstand van de hut en een verhard pad leidt naar de ingang. Ook als je moeilijk ter been bent dus goed te doen.

Uitgerust op pad

In de Fotohut Alblasserwaard zijn rijstzakken aanwezig. Met een statief is het hier wat onhandig manoeuvreren. Wat mag je verder niet vergeten:

  • Telelens vanaf 150 mm tot 500 mm
  • Volle accu’s (maar er is elektriciteit aanwezig)
  • Oplader eventueel
  • Voldoende geheugen
  • Eten en drinken (koffiezetapparaat aanwezig)

Verantwoord fotograferen

Dat je je als natuur- en vogelfotograaf houdt aan bijvoorbeeld de criteria voor verantwoorde vogelfotografie van Vogelbescherming ligt voor de hand. Het dragen van donkere kleding is aan te raden. Openen en sluiten van luiken dient met de nodige voorzichtigheid te geschieden. Ook luid praten is af te raden. Dit allemaal om verstoring van de vogels te voorkomen.

Ga voor alle vogelkijkhutten naar vogelkijkhut.nl.