Navigatie overslaan
Purperreiger / Shutterstock Alle berichten

Portugees purperreiger-paradijs

Geplaatst op 22 mei 2017

Het was de burgemeester die het licht zag. Aan het Portugese stadje Estarreja reden de toeristen zonder met de ogen te knipperen voorbij. Op weg naar Porto of naar Aveiro, gekende toeristenmagneten. Wat kon het kleine Estarreja daar tegenover stellen? Maar van een burgemeester met de naam Diamantino Sabina verwacht je wat.
Purperreiger / Elwin van der Kolk Purperreiger / Elwin van der Kolk

Estarreja is gelegen aan de uitlopers van de lagune van Aveiro in het midden van Portugal. Een eindeloos geschakelde serie wetlands. Maar de stad lag er met de rug naar toe. Die saaie rietvelden en zompige akkers, wat moest je ermee? Het gebied was het domein van keuterboertjes, honderden ooievaars en wat verdwaalde Portugese vogelaars en biologen. O ja, en meer dan 200 paar purperreigers, de grootste kolonie van Portugal.

“De grootste kolonie?” vroeg de burgervader van Estarreja, vlak voordat het kwartje viel. Die steeds toenemende horde vogelaars uit het buitenland, die linea recta richting de Algarve koerst, die kunnen we deels aan de haak slaan, realiseerde Diamantino Sabina zich. Absoluut, mijnheer de burgemeester, zeker omdat de purperreigers nergens in Europa van zo dichtbij te zien zijn als hier, verzekerden de lokale vogelaarsbeschermers hem. Bingo!

Meer dan 180 vogelsoorten

En zo werd beschermd natuurreservaat Bioria op de kaart gezet. De stad liet de wetlands, rietlanden en kleinschalige natte akkertjes herstellen. Fiets- en wandelpaden werden aangelegd en er kwam een bezoekerscentrum waar je fietsen kon huren.

Het ecosysteem herstelde zich intussen razendsnel en duizenden steltlopers en trekvogels keerden terug. Meer dan 180 verschillende vogelsoorten zijn er inmiddels al gezien en het is een waar vogelaarsparadijs geworden.

Nu alleen nog toeristen. Want het Bioria-project staat of valt bij het draagvlak  bij de lokale bevolking. Alle kleine grondeigenaren in het gebied werken namelijk samen om de biodiversiteit te vergroten, maar dan moeten er natuurlijk wel toeristen en inkomsten zijn.

Purperreigers ongekend dichtbij

En daarom wandelt Vogelbescherming hier rond op uitnodiging van burgemeester Diamantino. Of we dit gebied a.u.b. willen promoten en bekendmaken bij vogelliefhebbers in Nederland. Nou, dat dat doen we met liefde. Want Bioria blijkt inderdaad een fenomenaal gebied om te vogelen. Waar je in Nederland blij mag zijn als je een purperreiger in een flits langs ziet vliegen, kun je ze hier tot op een paar meter naderen en fotograferen.

Zonder kijkhut! De purperreigers staan werkelijk overal en zoeken voedsel in de kleinschalige rijstveldjes en akkertjes. Ze lijken minder schuw dan bij ons. Ook grutto’s, lepelaars en talloze andere steltlopers pikken hun kostje hier bij elkaar. En roodstuitzwaluwen, bijeneters, hoppen en grijze wouwen en vele andere mediterrane beauty’s maken het een typisch Zuid-Europees vogelwalhalla.

Hop bijeneter / Shutterstock Hop bijeneter / Shutterstock

Bezoek Bioria

Doe Diamantino, de vogelbeschermers van Bioria en vooral jezelf een plezier: bezoek het gebied een keer als je op vakantie bent in Portugal. Het is echt genieten en elk jaargetijde is er wel vogelspektakel te zien (hoewel het natuurlijk ook hier een stuk rustiger is in juli en augustus). Ga je voor de purperreigers, loop of fiets dan het pad ‘Salreu’ dat zo’n 8 kilometer langs natte akkertjes en rietvelden loopt. Maar er zijn ook nog drie andere wandelingen uitgezet.

(Vogelbescherming reisde voor dit artikel naar Portugal op uitnodiging van het Portugees Verkeersbureau dat dit natuurgebied en de regio graag wil promoten. Vogelbescherming wil dit graag ondersteunen omdat de bescherming van deze voor onze trekvogels belangrijke natuurgebieden is gebaat bij een toeristische impuls. Daarbij benadrukken we dat voor dit artikel geen financiele middelen van Vogelbescherming of van leden zijn gebruikt.)

Mooie vogelreizen

Gaat u wel eens op vogelreis? Vogelbescherming werkt samen met reisorganisaties die ons werk ondersteunen. Een aantal van deze reispartners organiseert speciale leden- en beschermingsreizen. Met uw deelname draagt u bij aan de bescherming van vogels.

Ga mee op reis

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

aanmelden Vogels Digitaal

Gerelateerde items