Navigatie overslaan
Cock of the rock / Shutterstock Alle berichten

Wereldrecord vogels kijken in zicht!

Geplaatst op 12 oktober 2016

Arjan Dwarshuis staat op het punt het ‘wereldrecord vogels kijken’ te breken. In een jaar tijd probeert hij meer dan 6000 vogelsoorten te zien. Tijdens zijn wereldrecordpoging zamelt Arjan geld in voor vogels die dreigen uit te sterven, het Preventing Extinctions Programme van BirdLife International.

Arjan houdt een blog bij tijdens zijn boeiende tocht langs de vreemdste vogels. Tussen 1 - 9 oktober voerde zijn vogelavontuur hem naar Quito en omgeving.

'Dusan gidst me op afstand. Een uitdaging!'

Na Suriname, Brazilië, Argentinië, Chili en Peru en bijna 2000 vogelsoorten rijker, ben ik een paar dagen geleden aangekomen in vogelparadijs Ecuador. De teller staat nu op 5545 soorten.

Nadat ik in Quito was geland, nam ik een taxi naar het huis van mijn goede vriend Dusan Brinkhuizen. Dusan woont in Ecuador en begeleidt vogelreizen voor Rockjumper Tours. Eigenlijk zou hij me gidsen door Ecuador, maar helaas brak hij twee maanden geleden een been. Dus de komende 8 dagen ga ik vogelen in Ecuador met Dusan’s chauffeur Rolando en gidst Dusan me op afstand. Een uitdaging!

Op 2 oktober rijden we naar Yanacocha Reserve, een uur rijden van Quito. Dit reservaat is beroemd vanwege de ernstig bedreigde kolibrie met de fraaie Nederlandse naam Zwartborstpluimbroekje (Black-breasted Puffleg), een kolibrie die al lange tijd niet meer is gezien.

Maar er zijn genoeg andere bijzonder soorten te vinden in dit bos, zoals de prachtige Black-chested Mountain-Tanager die ik gelukkig snel in de kijker krijg. Drie andere soorten die ik wil zien, zijn allemaal kolibries. Door het geluid van een dwerguil te imiteren, lukte het me ze alle drie te lokken en te zien, de Sapphire-vented-  en de Golden-breasted Puffleg en de Buff-winged Starfrontlet.

Snel door naar het Bellavista Reserve waar drie heel bijzondere vogels regelmatig worden gezien: Occelated Tapaculo, Plate-billed Mountain-toucan en de zeldzamen Tanager Finch. Helaas hing er een dikke mist en kon ik de boomtoppen nauwelijks zien. Ik hoorde de vogels wel, maar zag niks. Teleurgesteld vertrokken we huiswaarts.

Green honeycreeper / Arjan Dwarshuis Green honeycreeper / foto Arjan Dwarshuis Green honeycreeper / Arjan Dwarshuis

'Zeldzame uil in beeld’

Een dag later ga ik de hele dag vogels kijken in Maspi Reserve en het weer is gelukkig perfect! We zien prachtige vogels als Orange-breasted Fruiteater en Moss-backed Tanager. En bij de ‘feeders’ de schitterende Empress Brilliant, een grote kolibrie met een diep gevorkte staart. Toen we vogels aan het kijken waren langs de toegangsweg was er een grote verrassing. Ik zag wat alarmerende vogeltjes in het dikke groene tapijt van takken en opeens zat er een Colombian Screech-owl in beeld! Dit is een zeldzame uil en zover ik weet zijn er tot op heden geen roestplekken van deze uil in Ecuador bekend! Een prachtige dag met maar liefst 31 nieuwe vogelsoorten voor mijn Big Year. Zoals het nu gaat, steven ik snel op een nieuw wereldrecord af!

Op 4 oktober zou ik op pad gaan met de levende legende Angel Paz. Tien jaar geleden begon Angel met het voeren van de wilde Giant Antpitta. Op die manier ontdekte hij een nieuwe manier om deze zeer schuwe vogels te kunnen zien. De afgelopen maanden kwamen er dagelijks vier soorten mierpitta’s af op Angel’s meelwormen. Dus ik was er helemaal klaar voor!

De ochtend was ook al fantastisch begonnen met Cock-of-the-Rocks (rode rotshaan, zie bovenste foto) en drie Dark-backed Wood-quails. De boskwartels liepen letterlijk tussen de benen van Angel door om van een banaan te pikken die hij had neergelegd. Toen was het tijd voor het moment van de waarheid, de Giant Antpitta!

Angel riep de vogel ‘Maria!’ ‘Mariiiiiiiiiiaaaaaa’! Ik zat klaar met mijn camera, maar na een uur nog geen teken van leven. Rond 9 uur moesten we de zoektocht naar deze legendarische vogel opgeven. Ik kon wel huilen. Zo ontdekte ik dat ‘tamme’ Antpitta’s toch nog altijd wilde vogels blijven en niet te regisseren zijn. Misschien maar goed ook.

Greybacked hawk / Arjan Dwarshuis Greybacked hawk / foto Arjan Dwarshuis Greybacked hawk / Arjan Dwarshuis

'Het stikt hier van de bandieten'

Op 5 oktober stuurt Dusan me via de telefoon op een moeilijke en gevaarlijke missie, namelijk naar de laaglanden van Yarale National Park. Hier komen weinig vogelaars, want het stikt hier van de bandieten en je moet langs een drukke weg vogelen in een gedegradeerde biotoop.

Maar het was onverwacht goed vogelen! Binnen vijf minuten zag ik al een Black-breasted Puffbird en een paar van de bedreigde Scarlet-breasted Dacnis, twee van mijn belangrijkste doelsoorten van vandaag. Binnen een uur zag ik talloze andere vogels waaronder de zeer zeldzame Speckled Mourner.

Later op de dag langs een onverharde weg vond ik de grootste attractie van dit gebied, de prachtige Five-coloured Barbet, die vreemd genoeg maar vier kleuren heft, waarvan er twee ook nog zwart en wit zijn, dus eigenlijk geen kleuren, maar dat terzijde. Het duurde even, maar toen zagen we er dan toch een zingend in de boomtoppen. Mooi! Dusan’s plan werkte perfect en ik zag vandaag 26 nieuwe vogelsoorten, waarvan ik de meeste op de rest van mijn reis waarschijnlijk niet meer zal zien.

Green thorntail / Arjan Dwarshuis Green thorntail / foto Arjan Dwarshuis Green thorntail / Arjan Dwarshuis

'Beste plek voor vogelaars aan de voet van de Andes'

Op 6 en 7 oktober vogel ik langs de ruige Awa Track en op de oostflank van het Andesgebergte. Ondanks modder en mist zien we de eerste dag toch veel mooie vogels en vlak voor vertrek zelfs vier heel bijzondere soorten: Choco Woodpecker, Lita Woodpecker, Yellow-green Bush-tanager en de verbluffende Golden-chested Tanager.

Op 7 oktober is de missie nog zwaarder op de hoogste pas van Ecuador. Gelukkig zie ik de eveneens verbluffende Ecuadorian Hillstar en de the Rufous-bellied Seedsnipe. Veel mooie vogels (Tourmaline Sunangel, Mountain Avocetbill, White-bellied Antpitta) volgen op weg naar de beroemde Wildsumaco Lodge, mijn thuis voor de komende anderhalve dag. Wildsumaco is misschien wel de beste plek voor vogelaars aan de voet van de Andes en ik krijg ook nog eens de hulp van de ongelooflijk goede lokale gids Byron.

Op 8 oktober kijk ik bij het ochtendgloren naar de feeders op de veranda van Wildsumaco en zie ik meteen twee prachtige nieuwe soorten kolibrie: Wire-crested Thorntail and Black-throated Brilliant. Byron is sensationeel, elk geluidje en elke roep hoort hij.

Rond lunchtijd hebben we al twintig nieuwe soorten gezien, inclusief zeldzaamheden als White-streaked Antvireo, Plain-winged Antwren, Military Macaw, Yellow-throated Spadebill, Grey-throated Leaftosser en zelfs Grey-tailed Piha. Ook in de middag is het nog goed vogelen en we sluiten af met twee geweldige nieuwe uilensoorten, de Band-bellied Owl en de Napo Screech-owl. Na al dat gevogel – 28 nieuwe! – genoten we van een heerlijk maal en een koud glas bier!

Golden headed quetzal / Arjan Dwarshuis Golden headed Quetzal / foto Arjan Dwarshuis Golden headed quetzal / Arjan Dwarshuis

'Ik kom zo snel mogelijk terug op deze vogelplek'

9 oktober. Mijn laatste ochtend in Ecuador. Zoals je kunt verwachten op de oostflank van de Andes regent het. Maar niettemin gaan we gewoon op pad. We beginnen meteen met een flitsende Gorgeted Woodstar in de tuin van de lodge. Terwijl Byron en ik op zoek zijn naar Plain-backed Antpitta ontdekken we een zeer zeldzame valk, de Buckley’s Forest Falcon.

Als het hard begint te regenen, besluit ik dat het tijd is om terug te keren naar Quito. Ik zag fantastische vogels op Wildsumaco en ik kom zo snel als ik kan nog eens terug op deze geweldige vogelplek.

Het einde van 19 onvergetelijk dagen in Ecuador. Ik wil Dusan Brinkhuizen en Rockjumper Tours hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van deze geweldige vogeltrip (309 nieuwe vogelsoorten voor mijn Big Year)!

De teller staat op 5707 vogelsoorten. Het wereldrecord dat in 2015 werd verbeterd door de Amerikaan Noah Strycker staat op 6042. Op naar Colombia!

Help mee uitsterven te voorkomen!

Tijdens zijn wereldrecordpoging haalt Arjan geld op voor het Preventing Extinctions Programme van BirdLife International. Elke cent daarvan gaat direct naar dit succesvolle beschermingsprogramma dat zwaar bedreigde soorten wegsleept van de rand van de afgrond. Steun Arjan daarom ook!

Arjan dagelijks volgen

  • U kunt de vogellijst die Arjan elke dag bijhoudt hier online volgen.
  • Leest u het liefst de complete versie in het Engels van Arjan’s vogelavontuur. Kijk dan hier.