Toon alle berichten

De keep: alter ego van onze vink

Geplaatst op 3 juni 2016

Een keep in je tuin, dat is altijd boffen. Kenmerkend is de bleekoranje borst en de witte stuit; dat heeft een vink – zijn ‘neefje’ – niet. De populatie is enorm: misschien wel zo’n 250 miljoen exemplaren. Bij ons broedt-ie zelden.

Je moet wel een bos in je tuin hebben om grote kans te maken op kepen; kepen leven van zaden van onder andere beuk, lariks, els en berk. Maar een onderzoekend ‘dwaalgastje’ in de wat bescheidener tuin is zeker niet uitgesloten.

De keep is de noordelijke tegenhanger van de vink. Hij leeft ’s zomers in de naaldbossen van Scandinavië en Rusland. In sommige jaren zijn kepen heel talrijk. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is, zoals beukennootjes. In Zwitserland zijn op plaatsen met veel voedsel wel eens concentraties van miljoenen kepen vastgesteld!

Meer over

vogelskijken keep

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair